Procedure u slučaju sudara: Slikajte oštećenja na automobilu

Po zakonu o bezbednosti u saobraćaju u slučaju sudara vozač je obavezan da pomeri vozilo sa kolovoza ukoliko ugrožava odvijanje saobraćaja, ali to može da oteža dokazivanje krivice o nezgodi. Saobraćajne nesreće su svakodnevna pojava na našim ulicama. Nekad je u pitanju samo materijalna šteta, a nekad su posledice tragične. Takođe je tragično to što mnogi vozači ne znaju šta tačno treba da rade i kako moraju da se ponašaju u slučaju sudara.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Zato i pojašnjavamo zakonske obaveze. Dakle, član 167 ZOBS-a kaže da je lice koje naiđe na mesto saobraćajne nezgode u kojoj ima povređenih lica, dužno da odmah obavesti policiju ili službu hitne pomoći i da u skladu sa svojim sposobnostima pruži pomoć povređenima i preduzme sve što  je u njegovoj moći da spreči nastajanje novih posledica.

 

Ukoliko ste, ne daj bože, učestvovali u nezgodi sa povređenim ili poginulima, dužni ste da se odmah zaustavite, isključite motor, uključite sva  četiri

Prodajete polovni automobil?

Postavite besplatan oglas.

pokazivača pravca i, naravno, da pozovete policiju. Obaveza vam je da i upozorite ostale vozače o postojanju nesreće i da ne napuštate mesto nezgode do završetka uviđaja,  kao i da pružite pomoć povređenima. Takođe, u obavezu učesnika saobraćajne nesreće sa težim posledicama spada i da obezbedi sve tragove i predmete nezgode, kako bi olakšao posao policiji, ali pod uslovom da time ne ugražava  bezbednost saobraćaja.

 

Mnogo veće nedoumice javljaju se kod sudara sa materijalnom štetom i bez povređenih osoba. Da li pomerati automobil pre dolaska patrole saobraćajne policije, da li uopšte zvati policiju ili popuniti Evropski izveštaj....

Vrlo je važno da znate da ste po Zakonu o bezbednosti u saobraćaju obavezni da u slučaju nezgode sa manjom materijalnom štetom pomerite vozilo i predmete sa

Pogledajte ponudu nemačkog sajta mobile.de na srpskom jeziku.

kolovoza ukoliko onemogućavaju  ili ugrožavaju odvijanje saobraćaja, odnosno ako preti rizik od novih saobraćajnih nesreća. Ova odredba može predstavljati potencijalni  problem ukoliko nema saglasnosti vozača ko je skrivio nezgodu, jer je policiji teško da utvrdi pravo činjenično stanje.

 

Zato je veoma bitno da, pre svega, pozovete saobraćajnu policiju, uprkos riziku da patrolu čekate i po dva sata, a zatim mesto nezgode fotografišete, digitalnim fotoaparatom ili mobilnim telefonom.

Ovo se posebno odnosi na oštećenja na vozilu, kako se ne biste kojim  slučajem našli u situaciji da vam šteta ne bude isplaćena, iako niste krivi. Zato se kod  policajca obavezno informišite gde i kada možete preuzeti kopiju sačinjenog zapisnika.  Najkasnije u roku od 15 dana (mada se preporučuje što pre) obavestite osiguravajuću kuću kod koje je vlasnik vozila, koji je skrivio nezgodu,  osiguran.

 

Situacija je drugačija ukoliko su vozači saglasni o krivici. U tom slučaju se može popuniti Evropski izveštaj  o saobraćajnoj nezgodi, koji potpisuju oba vozača i nije potrebno zvati patrolu saobraćajne  policije. Međutim, ovde se javlja drugi problem. Naime, slučajeva kada šteta  prelazi 200.000 dinara evra ima mnogo, pa pojedini osiguravači ne priznaju štetu jer nema policijskog zapisnika sa uviđaja. U tom slučaju, stručnjaci savetuju da se građani obrate Narodnoj banci Srbije koja kontroliše rad osiguravajućih društava ili nadležnom sudu.

Povezane teme: Saveti, Sudar, Saobraćajna nesreća, Zakon, POlicija

Poslednji komentari

marko
Utorak, 04. 03. 2014. 08:59h
neregistrovan korisnik
redakcijo, da ne kazem prvi ali retko dobar clanak
ivaannn
Ponedeljak, 03. 03. 2014. 11:28h
neregistrovan korisnik
ja nema razloga da lazem. ovde se uvek nadju neki pametnjakovic tako da je najbolje cutati i nista ne pricati. O kakvih bre 350 000 pricas?? Vozis ferarija? Nemoj lupati, jedino ti vozis kola i sve znas. zabole me dal ko veruje ili ne, ja sam rekao sta se meni desilo, a ovde neko uvek mora nesto da bulazni!!!
ivaann
Ponedeljak, 03. 03. 2014. 09:12h
neregistrovan korisnik
pa koliko bi ti da bude??? 2000 evra????? udario me je od pozadi, vozio sam 156 karavana. iza branika imaju kao dve kocke sa obe strane, on je pogodio u jednu. napukao je branik, gepek vrata su se iskrivila. branik je bio okrpljen, a vrata ispeglana. nista od delova nije novo stavljano, farban je ceo branik, gepek vrata i jos deo kod gepeka
Ivan
Ponedeljak, 03. 03. 2014. 08:43h
neregistrovan korisnik
Bio sam udaren sa oko 40 na sat otpozadi, na tvoju cifru dodam još jednu nulu i to je otprilike 350 000 koliko je iznosila šteta. Sa 60 na sat najčešće nastaje TOTALNA šteta. Meni je bilo otprilike: zadnji branik nov, šok zona nova, zadnja vrata nova, zakrpili samo pod kod rezervnog točka, i to su zakrpili da ne bi proglasili totalnu štetu, jer da se to menja košta boga oca. A možeš sada misliti kad mi je lik ušao do rezervnog točka sa 40 na sat koliko je to tvoje čukanje sa 60 realno 60...
Pera
Nedelja, 02. 03. 2014. 21:18h
neregistrovan korisnik
Super. I onda ce strana koja je skrivila udes, naci advokata, koji ce insistirati da je osteceni neovlasceno slikao tudje vozila. Pojavice se neki genije iz Apelacionog i osteceni ce proci kao bos po trnju. Ovo je nebeska Srbija u kojoj vaze zakon jaceg.
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»