Mogući problemi u inostranstvu

Šta kad se desi neočekivani problem na putu?

Leto je tu i sezona godišnjih odmora je u toku. Mnogi od nas će poželeti da odmor provedu u inostranstvu. Za put se treba pripremiti, pogotovo ako idete svojim automobilom. Evo šta da radite ako nešto pođe naopako...

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Nezgoda na putu

U slučaju sudara u inostranstvu najbitnije je da sačuvate hladnu glavu i pravilno postupate kako ne biste sebi napravili probleme.

 

Prodajete polovni automobil?
Postavite besplatan oglas i osvojite besplatno letovanje u Grčkoj za dve osobe!

Obavezno zovite policiju, popunite Evropski izveštaj o nezgodi i uzmite kontakte od svedoka, ako ih je bilo.

 

Sami procenite, ali mi savetujemo da ne pristajete ukoliko vam vlasnik drugog vozila ponudi dogovor.

 

 

Bolest u inostranstvu


Jedna od najgorih stvari koje mogu da vam se dese dok ste na odmoru je bolest ili povreda.

 

Kupujete auto?
Najtraženiji modeli

U oba slučaja za vas je odmor gotov. Tada na scenu stupa putno osiguranje, ukoliko ga imate, naravno.

 

Polisa putnog osiguranja pokrice troškove lečenja, a u težem slučaju čak i avionsku kartu za povratak kući. U suprotnom, troškovi lečenja u inostranstvu mogu vas uvuci u velike finansijske probleme.

 

Provala u automobil


Idealno bi bilo da automobil noću bude na čuvanom parkingu. Nažalost, ovo retko ko može da priušti. U slučaju da dode do provale, zovite policiju i insistirajte da nacine zapisnik kako biste mogli da kasnije novac naplatite od osiguranja. Većina osiguravajućih kuća ima i dežurni telefon, pa ih pozovite i tražite da vam objasne proceduru naplate štete. Nemojte držati prtljag u automobilu jer vam njegovu krađu osiguravajuća kuća neće pokriti.

 

 

Pomoć na putu


Razmislite da pre polaska na letovanje uplatite za pomoć na putu u inostranstvu. Ovu uslugu nude osiguravajuće kuće i Auto Moto savez Srbije. U slučaju nezgode, treba pozvati dežurni telefon. Zavisno od vrste usluge koju uplatite imaćete besplatan prevoz vozila do servisa i eventualno otklanjanje jednostavnog kvara.

 

Izgubljeni ključevi


Ovo je jedan od najboljih recepata za upropašten odmor. Ko ostane bez ključeva za svoj automobil u velikom je problemu. Čak vam ni služba pomoći na putu ili zvanični servis ne mogu pomoći da u kratkom roku dodete do novog kljuća. Jedno od rešenja je da sa sobom ponesete rezervni kljuc i cuvate ga odvojeno od glavnog. Drugo rešenje može biti da rezervni ključ poverite prijatelju koji ce vam ga u slucaju potrebe poslati brzom poštom. Oba rešenja su značajno jeftinija od izrade novog ključa.

 

 

Rent-a-kar


Vodite računa da pročitate ugovor koji ce vam dati u rent-a-kar agenciji, posebno deo o naplati štete u slucaju sudara. Uvek je dobra ideja dodatno se osigurati, ako to rent-a-kar agencija nudi (CDW). Ako imate osiguranje, neke agencije ce vam u slučaju da oštetite iznajmljeni automobil zadržati depozit koji ste dali pri preuzimanju automobila, a neke ce vam naplatiti jedinstvenu kaznu u slučaju štete.

 

Policijska intervencija


U slučaju da vas policija zaustavi u inostranstvu, računajte na ozbiljne kazne. To se naročito odnosi na prekršaje za vožnju u pijanom stanju i prekoračenje brzine. Kaznu treba platiti u zemlji u kojoj je nacinjen prekršaj, u protivnom imaćete velike probleme na granici pri sledecem ulasku. Pojedine osiguravajuće kuće kroz putno osiguranje klijentima nude i pravnu pomoć pa nije loše razmisliti i o ovoj doplati.

Povezane teme: Automobili, Putovanje, Letovanje, Saveti

Poslednji komentari

Blok
Subota, 01. 06. 2013. 14:42h
neregistrovan korisnik
Za to postoji cruise control i savrseno radi
NCF
Subota, 01. 06. 2013. 12:39h
neregistrovan korisnik
Koja to mreža ima paket 'prenesi centralnu'?
joga
Subota, 01. 06. 2013. 00:04h
neregistrovan korisnik
i ja sam se smejao acovom komentaru,ali me nesto kopkalo da probam,posto sam pre par godina dok sam bio na odmoru morao da razbijam staklo da bi izvadio kljuc iz auta.. Probao malopre i gle cuda,radi ali samo otkljucavanje je reagovalo a zakljucavanje ne,auto je mercedes novije generacije a kljuc je bio kod sina koji je bio 10 km udaljen,i on mi se smejao kada sam mu rekao sta pokusavam..
Lexus
Četvrtak, 30. 05. 2013. 23:21h
neregistrovan korisnik
Najbolje je napraviti slike sa Pasos i Vozacka na mobilni telefon i mozes dase identifiras kod Policije i prijaviti slucaj u Policiju ja to imam uvek u telefon.
hambo
Četvrtak, 30. 05. 2013. 23:10h
neregistrovan korisnik
pravac u najblizi azil i ako budes imao srece dobijes njihove papire!!! :-)
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»