Savetujemo: Šta sve treba dovesti u red na automobilu za bezbednu vožnju

Nastavljamo sa savetima o tome šta sve treba proveriti i srediti na automobilu. Stručnjaci sa sajta „Moj auto“ savetuju kako da pripremite svoj automobil za vožnju po lepom vremenu.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

1) Tečnosti

  • Ulje u motoru

Redovna provera i po potrebi zamena ulja u motoru je krucijalna za nesmetano funkcionisanje motora a i automobila. Treba ga menjati na svakih godinu dana ili pređenih deset hiljada kilometara.

 

Tečnost u kočnicama apsorbuje vlagu i neophodno ju je menjati svake dve godine, a zavisno od pređene kilometraže modela vozila, i češće. Kada ova tečnost izgubi svoja svojstva to rezultira grejanjem kočnica kao i slabijim kočenjem.

 

  • Ulje u menjaču

Ulje se doliva ili menja, zavisno od tipa menjača posle određene kilometraže a sve u skladu sa preporukom proizvođača. Nemojte da zaboravite na ovu stvar jer to može da bude pogubno po Vas ili Vaš automobil. Mnogi se sete ulja tek kada im se menjač i pokvari. 

 

  • Tečnost za vetroban

Ova tečnost se menja u skladu sa sezonom. Zimi je neophodno imati onu koja se neće zalediti a leti treba imati onu namenjenu toplom vremenu.


2) Karoserija

  • Oštećena karoserija

Ukoliko uočite sitna, površinska oštećenja na limariji, možete ih popraviti polir-pastom. Ako pak naiđete na dublja oštećenja ( npr. mesta gde je skinuta i boja ), naša preporuka je da ta mesta ponovo ofarbate.


  • Oštećena plastika

Ako se tokom zime plastični branik oštetio znajte da ga morate popraviti. Preporučujemo Vam da ta oštećenja sanirate vodenom šmirglom i/ili prajmerom za plastiku, nakon čega sledi farbanje. Kasnije vodite računa o ovim delovima spejom za plastiku.

 
3) Motorni prostor

 

  • Filteri

Kabinski filter, filter polena, vazduha, goriva i klime nemojte nikako preskočiti. Preporučujemo da zamenu ili čišćenje filtera obavite u servisu.

 

  • Akumulator

Zna se da prljavi akumulator izaziva standardni problem- loš start. To se dešava jer prljavština i slabi kontakti na polovima akumulatora rasipaju energiju. Polove i kleme na akumulatoru očistite od korozije kuhinjskom žicom. Poklopac baterije možete očistiti od masnoća i prljavštine vodom u koju ste dodali sodu bikarbonu.


4) Gumeni delovi

  • Pneumatici

Zimske pneumatike zamenite letnjim. Ovo zvuči kao skupa investicija ali ako imate dva seta guma vi u stvari štedite, jer ako ih vozite kada sezona to nalaže oni se manje troše i habaju pa samim tim i manje traju. Kupovinu polovnih guma izbegavajte!

 

  • Kederi

Kederi oko vrata su oštećeni posle zime jer niske temperature ubrzavaju propadanje kedera. Ako ima napuklih ili oštećenih kedera zamenite ih novim.

 

  • Brisači

Metlice brisača najviše su uposlene tokom hladnijeg perioda u godini pa je neophodno da ih zamenite kada dođe leto. Njih možete zameniti i sami, a komplet kvalitetnih brisača ne košta mnogo.

 

  • Patosnice

Gumene patosnice koristite u periodu od oktobra do aprila a tekstilne patosnice koristite u periodu od aprila do oktobra. Gumene patosnice morate da ispirate vodom kada ih čistite dok ove druge možete istresti dobro. Proverite i stanje patosnice u gepeku.

 

Kupovina polovnih automobila

Najnovije oglase polovnih automobila pogledajte ovde.

Povezane teme: Automobili, Polovnjaci, Mojauto.rs, MojAuto.rs, Mojauto, Saveti

Poslednji komentari

nesha-vozac
Ponedeljak, 18. 06. 2012. 16:47h
neregistrovan korisnik
prvo cu da odem ja kod doktora na sistematski pregled pa da sredim zube pa ce auto da dodje na red dosta je vise bilo .Živeli auomobila ce da bude al pripazite na zdravlje
ZAGOR
Ponedeljak, 18. 06. 2012. 12:33h
neregistrovan korisnik
Ulje u motoru od stajanja gubi viskozitet. Zato , ako prelazite manje od 10.000 km godišnje i preporučuju zamenu.
HAMILTON
Nedelja, 17. 06. 2012. 18:05h
neregistrovan korisnik
Hvala na savetu. Dobra je to stvar za bezbedan auto. Nazalost ja za moju zastavu 128 iz 91 godine ne mogu nista od toga zato sto sam bez kinte. Jedva skupim i plina da sipam......
ks
Nedelja, 17. 06. 2012. 16:51h
neregistrovan korisnik
'a proverite i stanje patosnice u gepeku.' za slucaj da ste vozili pilice ili kengure! Aman bre, ko pise ovo! Kakve veze ima stanje patosnice u gepeku sa bezbednom voznjom?!
Penicilin
Subota, 16. 06. 2012. 12:31h
neregistrovan korisnik
U pocetku je tekst glasio: "Pripremite vozilo za prve prolecne dane", kasnije je izmenjen. Moj komentar je reakcija na taj deo teksta.
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»