Tesla "model X": Sve što treba da znate

Direktor Tesla Motorsa Elon Mask je tokom noći predstavio novi "model X" električni krosover na specijalnom događaju u Los Anđelesu u Kaliforniji.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

S obzirom da popularnost krosover tržišta nema nikakvu nameru da opadne, Elon

Prodajete polovni automobil?

Postavite besplatan oglas.

Mask se nada da će sa svojim električnim SUV-om postići podjednak uspeh kao što je debitantski "model S" ostvario u segmentu luksuznih auotomobila.

Tesla "Model X" je potpuno električni SUV sa pogonom na svim točkovima zamišljen prvobitno kao porodično vozilo sa sedam sedišta, prostranim i praktičnim enterijerom i naprednim sigurnosnim sistemima. Kao što smo već navikli, svaki Teslin automobil ima dva lica, a ono uzbudljivije "modela X" podrazumeva "falcon wing" zadnja vrata, ubrzanje do stotke za 3.2 sekunde, a tu je i novo "dugme za odbranu protiv biološkog oružja".

Cena i dalje nije zvanično potvrđena, ali je Mask objasnio da će se ona kretati između 67.000 - 120.000 evra, dok je ciljana godišnja prodaja 55.000 jedinica.

 

Tesla "model X" je na američkim testovima sigurnosti zabeležio maksimalne rezultate, a kompanija se nada istom uspehu i na rigoroznom evropskom Euro NCAP testu. Glavni adut električnog SUV na ovom polju je odsustvo bloka motora koji u klasičnim vozilima prilikom sudara probija u putničku kabinu. Tu su naravno i moderni sigurnosni sistemi poput automatskog kočenja u slučaju nužde, sistem za izbegavanje bočnih sudara, itd.

"Falcon wing" vrata osim uzbudljivog izgleda nude i praktičnost, insistira kalifornijska firma. Ona će roditeljima sa decom nuditi lakši ulazak u vozilo, a takođe omogućavaju lakši pristup trećem redu sedišta. Iako deluje da se ova vrata neće pokazati praktična na uskim parking mestima, njihov sistem sa duplim šarkama im omogućava skoro vertikalno otvaranje koje bi trebalo da bude dovoljno za gradske uslove.

 

Svima je već jasno da Elon Mask ne pravi spore automobile, a "model X" prati tradiciju eksplozivnog "modela S". Ako znamo da Porše "kajen turbo S" sa motorom od 562KS do stotke ubrzava za 4.1 sekundu, sasvim vam je jasno kakva zver se krije ispod "porodičnog" Tesla "modela X"(u P90D konfiguraciji) koji koristi 762KS za ubrzanje do stotke od 3.2 sekunde. Maksimalna brzina iznosi 250km/h sa 967Nm obrtnog momenta.

Maksimalni domet automobila će biti oko 413km, a zanimljivo je kako Elon Mask nije mogao da odoli da nemačkom gigantu Folksvagenu ne natrlja na nos aktuelni skandal o emisiji štetnih gasova. Naime, u "model X" je ugrađen tzv. "dugme za odbranu od biološkog oružja" koje putnike ovog ekološkog automobila čuva od smoga koji proizvode ostali učesnici u saobraćaju. U pitanju je sistem od dva HEPA filtera za vazduh 10 puta većih od onih koji se koriste u konvencionalnim vozilima čime se značajno povećava kvalitet vazduha u kabini čak i prilikom vožnje u gradskoj gužvi.

 

Mask je ovaj sistem opisao u svom stilu: "Kabina "modela X" ima nivo čistog vazduha poput bolničke operacione sale."

Povezane teme: Tesla model X, Tesla Motors, Elon Mask, Električni automobil, Krosover, SUV

Poslednji komentari

Deki
Petak, 02. 10. 2015. 09:47h
neregistrovan korisnik
Koliko vam treba kilovata/novca za 1000 km? I koji je radni vek baterija? Mene Tesla odusevljava.
Alex
Četvrtak, 01. 10. 2015. 22:38h
neregistrovan korisnik
Jos samo da moze da se registruje u Srbiji...
blago-tebi
Sreda, 30. 09. 2015. 23:16h
neregistrovan korisnik
Nista onda, ti lepo kupi golf 2 pa im natrljaj na nos!;)
i-tata-bi-sine
Sreda, 30. 09. 2015. 19:52h
neregistrovan korisnik
...kao i tvoj komentar... :P
Deki
Sreda, 30. 09. 2015. 16:53h
neregistrovan korisnik
Ma ko ne bi voleo da ima ovo?
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»