Šta ćemo sipati u rezervoar od 2015?

Japanski proizvodjač automobila Tojota će u ovoj finansijskoj godini početi sa prodajom svog prvog automobila s pogonom na gorivne ćelije, čija će cena biti oko sedam miliona jena (70.000 dolara), saopšteno je danas iz kompanije.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

TOKIO - Do marta 2015. godine, ova vozila će biti dostupna na japanskom tržištu, dok bi tokom leta naredne godine trebalo da se pojave na tržištu SAD i Evrope, prenela je agencija Frans pres.

"Vodonik je naročito obećavajuća vrsta alternativnog goriva, budući da se može dobijati korišćenjem širokog spektra primarnih izvora energije, uključujući energije vetra i sunca", navodi se u saopštenju Tojote.

Automobili na gorivne ćelije se doživljavaju kao vrhunac u oblasti proizvodnje ekoloških automobila, jer te ćelije proizvode struju iz energije koja se oslobadja hemijskom reakcijom vodonika i kiseonika.
Tojotin "sedan" na gorivne ćelije će, kako se navodi u saopštenju, moći da predje 700 kilometara bez dosipanja goriva, što je tri puta veća razdaljina od one koju predje električni automobil.

Povezane teme: automobili, novo gorivo, toyota, gorivne ćelije

Poslednji komentari

car
Nedelja, 29. 06. 2014. 16:04h
neregistrovan korisnik
Davnih 80 BMW je razviao ovu ideju sa vodonikom, ali se od nje odustalo. Danas kada ima sve manje nafte za obicne smrtnike alternativna resenja su potrebna. vodonik sigurno nije najbolje, dok kola na struju jesu. Tesla jeste nesto novo ali ne toliko novo s obzirom na to da su jos negde izmedju 98 i 2005 gdine proizvedena mozda prva komercijalna kola a to je YUGO na struju. Koliko god ovo smesno bilo nekome neka se potrudi da pronadje podatke i onda ce mu sve biti jasnije.Tesla nije prvi ali je verovatno najbrzi automobil na struju
maksa
Subota, 28. 06. 2014. 12:24h
neregistrovan korisnik
U tom slučaju 'kada kola krenu da se puše' dobija novu dimenziju... parkiraš ga u Holandiji ili u kraju svejedno neisplativo jer bi nestajala za 15min i to ih niko nebi ukrao... ostali samo dugmići.
M4
Petak, 27. 06. 2014. 07:31h
neregistrovan korisnik
Mnogo si brate pametan. Ako ja imam a ostalih 80 posto nema, onda sam ja baja, jer mi je tata pokrao kakvu državnu firmu. Bedno.
Trol
Četvrtak, 26. 06. 2014. 11:36h
neregistrovan korisnik
Dopunjava se vodonikom, a ne vodom. Da je tako onda nam nafta uopste ne bi bila potrebna. A ni ugalj, ni nuklearke... Potrebna je znacajna energija da bi se vodonik izdvojio iz vode. Auto ce se puniti vodonikom na pumpama, a u reakciji sa vazduhom (tj. kiseonikom) ce davati el. energiju i kao nus proizvod ce ispustati vodu, tj. vodenu paru.
Ne-mora-nista-da-se-sipa
Četvrtak, 26. 06. 2014. 10:38h
neregistrovan korisnik
Oni prave kola na vodonik samo da bi dobijali subvencije od vlade SAD. Vodonik je nekada bio interesantan a danas samo opasan, neefikasan i komplikovan. Obična kola na struju sa velikom baterijom su već bolja od teorijskog maksimuma ovih sa vodonikom u rezervoaru. Pogledajte Tesla Model S (za sada jedini koji ima potpunog smisla). Za koju godinu treba da izbace i "ekonomski" model. Apsolutno je danas to najbolji auto na svetu.