Šta treba da znate o EURO 5 motorima

Kada govorimo o emisionim klasama motora, verovatno je najveći pomak donelo uvođenje Euro 5 standarda. Iako je emisija ugljen-monoksida ostala na istom nivou kao i kod Euro 4 motora, svi ostali štetni gasovi su smanjeni u značajnijoj meri, kako kod benzinskih tako i kod dizel motora.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Era Euro 5 motora kod putničkih vozila se može vezati za period od 2009. do 2014. godine, s tim da dosta ljudi ne zna da postoji starija verzija (Euro 5a) i novija (Euro 5b). Prvi su odobreni krajem 2009. a drugi krajem 2011. U septembru 2014. se već prešlo na Euro 6 emisionu klasu.

 

Možda nekome može zvučati nelogično, ali Euro 5 standard kod komercijalnog programa je uveden tek godinu dana kasnije i bio prisutan u proizvodnji sve do 2015. godine. Nasuprot tome, kod teretnog i autobuskog programa se ovoj emisionoj klasi pristupilo već 2008. da bi već od početka 2013. na putevima imali kamione i autobuse sa Euro 6 motorima.

 

S obzirom na našu regulativu, gde je još uvek moguće uvoziti „punoletna“ vozila, a i uzevši u obzir standard, nije čudno što vozila iz prošle decenije preovlađuju na našim putevima. Čak su i vozila iz prošlog veka brojnija od onih sa motorima poslednje dve uvedene emisione klase. Ipak, oko 10% ponude na našem sajtu su vozila proizvedena u poslednjih 10 godina, pa ukoliko imate mogućnosti za kupovinu nekog, za naše uslove mlađeg vozila, sigurno ćete pronaći nešto za sebe.

Povezane teme: euro 5, euro 5 motor, automobili, auto
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»