Da li su zaista žene gori vozači od muškaraca ili je to samo predrasuda?

Ukoliko provodite dosta vremena u muškom društvu sigurno ste od mnogih čuli da su žene gori vozači. Žene su se oduvek borile da opravdaju svoje mesto za volanom. Sa druge strane, dosta žena je neodgovorno pri vožnji, pa se tako neretko dešava da žene izazovu nezgodu dok popravljaju maskaru ili se staraju o detetu u zadnjem sedištu.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

S obzirom da 51% populacije čine žene, kad je u pitanju iznajmljivanje automobila u inostranstvu postavlja se pitanje zbog čega samo 18% čine žene?!

Da li su zaista žene gori vozači ili je to samo predrasuda?

 

Šta kaže statistika o ovome?
Po nekim istraživanjima, smatra se da 31% Špankinja iznajmljuje automobile, zatim slede Novozelanđanke sa 30%, Francuskinje sa 24%, Nemice sa 22%, Grkinje sa 15% i tako do same Saudijske Arbije gde je procenat 6.2 što i nije jako čudno s obzirom da je od 24. juna 2018. godine ženama u Saudijskoj Arabiji dozvoljeno da voze, pa mnoge od njih još uvek nemaju vozačku dozvolu.

 

Dakle, zbog čega žene ređe iznajmljuju automobile od muškarca?
Nema jednostavnog odgovora iako je statistika zanimljiva, razlog tome je daleko od razumljivog. Ne želimo da revoltiramo ikoga i započinjemo polemiku o tome da li su muškarci bolji vozači od žena, samo želimo da iznesemo neke pretpostavke zbog čega muškarci češće iznajmljuju vozila od žena.
 

Samopouzdanje

Da li su muškarci sigurniji vozači od žena? Ukoliko posmatramo iznajmljivanje automobila u inostranstvu, statistički podaci nam govore da su muškarci, pogotovo mlađi muškarci uključeni u više saobraćajnih nesreća u Evropi od žena. To ne znači da su muškarci sigurniji i oprezniji vozači već da verovatno samo sigurniji i samopouzdaniji da voze u inostranstvu.

Psihološki aspekt definitivno igra veliku ulogu, te muškarci možda nisu toliko dobri koliko veruju da jesu zbog konstantnih pohvala. Isto tako, ženama je verovatno jedan od većih problema u samopouzdanju to što drugi tvrde da su loši vozači, što stvara dosta pritiska.
 

Opširnije pročitajte OVDE.

Povezane teme: žene vozači, žena za volanom, iznajmljivanje auta
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»