Premijum proizvođači koji se ne odriču manuelnih menjača

Manuelni menjači su vrsta u izumiranju. Ne samo što je sve manje kupaca koji se odlučuju za tradicionalan vid transmisije, već su se jedinice s dvostrukom spojnicom pokazale bržim i efikasnijim. Međutim, „manuelci“ se ipak ne daju, tako da ih nekoliko proizvođača luksuznih automobila i dalje imaju u ponudi.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Cadillac ATS-V
Performantni kupe i sedan sa biturbo V6 motorom isporučuje 470 ks i 600 Nm, koje preko šestostepenog manuelnog menjača šalje na zadnje točkove. Do „stotke“ ubrzava za 4,0 sekunde i dostiže maksimalnu brzinu od 304 km/h.

Porsche 911 Carrera T
Nemačka marka je poznata kao „puristička“, sa težnjom ka održavaju tradicije. Porsche 911 Carrera T sa biturbo 3,0-litarskim bokserom, poseduje sedmostepeni manuelni menjač. Motor isporučuje 375 ks i 450 Nm. Pogon je na zadnje točkove. Šestostepeni ručni menjač je dostupan kod manjeg 718.

Jaguar F-Type
Manuelna transmisija je sve manje popularna, ali to nije razlog da je se Jaguar odrekne. Popularni sportski model je dostupan i sa ručnim menjačem, koji je dostupan isključivo u verziji sa V6 motorom, kako u kupe tako i kabriloet varijanti. Ukoliko želite V8, moraćete da se odreknete manuelne transmisije.
Šetostepeni menjač je uparen sa 3,0-litarskim V6, koji isporučuje 340 ili 380 konja (sa zadnjim pogonom).

Audi A5 Coupe
Audi je nekada manuelnu transmisiju nudio u čitavom nizu vozila različitih nivoa performansi, ali se to u međuvremenu značajno redukovalo. Kupci su sve više zahtevali opcije koje donose bolju efikasnost, tako da je A5 kupe ostao jedan od retkih modela sa znakom „četiri prstena“, koji su dostupni s manuelnim menjačem.


BMW M2

Na sreću, BMW i dalje u gami ima model koji sve istinske ljubitelje marke podseća na esenciju bavarskog proizvođača. Naravno, to je M2 kupe, jedna od najrasnijih vozačkih mašina kompanije iz Minhena. U M2 je šestostepeni manuelni menjač 3,0-litarskim biturbo rednim šestocilindrašem sa 370 ks i 465 Nm. BMW tvrdi da je M2 sa manuelnom transmisijom samo 0,02 sekunde sporiji u ubrzanju do „stotke“, ali zato donosi neprevaziđen doživljaj u kojem je vozač taj koji bira kada će stepeni prenosa da se menjaju.

Aston Martin Vantage
Čuveni proizvođač „grand tourer“ luksuznih modela ima nešto i za entuzijaste (mada to neće biti još dugo). Aston Martin Vantage u verzijama sa V8 i V12 motorima nudi šestostepenu ili sedmostepenu manuelnu transmisiju.Ipak, novi Vantage, predstavljen krajem prošle godine, ne nudi manuelni menjač ni kao opciju, ali bi to trebalo da se promenni za godinu dana. Samo da ne promene mišljenje…

Genesis G70
Korejski premijum model takođe u ponudi ima manuelni menjač, što pomalo i čudi. Ipak, šestostepena manuelna jedinica je tu, ali je limitirana za određene nivoe opreme.
Tekst je u celosti preuzet sa portala Autorepublika.com

 

Povezane teme: manuelni menjač, automatski menjač, Cadillac, Porsche, Jaguar, BMW, Aston Martin, Genesis G70
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»