Da li znate koje automobile su dizajnirale žene?

Koliko puta ste čuli, a možda se i sami nalazite u grupi ljudi, koji priznaju da im lepše polovine diktiraju uslove kad je kupovina automobila, novog ili polovnog svejedno, u pitanju?

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Aneta Dalgren, dizajnerka Renoa

Dame često vode glavnu reč oko izbora jedinog vozila u porodici, a neretko naravno, njihov kriterijum izbora je dijametralno suprotan od "glave porodice"! A suština je da sve grupe biraju automobile koje su, gotovo u potpunosti, dizajnirali muškarci! Žene u tom segmentu automobilske industrije mogu da se nabroje na prste jedne ruke, a samo njih nekoliko zaista su imale uticaja prilikom kreiranja nekog od popularnih postojećih modela, kad je sam oblik vozila u pitanju.

Prijanka Gajtonde učetvovala je i kreiranju "infinitija Q30"

Jedna od njih je Aneta Dalgren, Šveđanka koja je radi u Renoovom timu zaduženom za kreiranje oblika kompaktnih automobila francuske kompanije, uključujući i novi "senik", a na sličnoj poziciji u Prijanka Gajtonde, koja je u Nisanovom evropskom centru učestvala u kreiranju, recimo, nove "mikre", ili "infinitija Q30". Kristina Lindberg je jedan od glavnih dizajnera u Volvou, a u kalfiornijskom studiju ovog brenda, "posao vodi" Tiša Džonson.

Martina Starke

Damama se mnogo više poverava izgled enterijera vozila, pa tako u BMW-u, Martina Starke već 15 godina predvodi tim koji bira boje i materijale u automobilima iz Bavarske, a sličnim poslom se bave i Šioban Hjuz (Jaguar) i Klaudija Braun (Mercedes), čije su poslednje "delo" nova "E-klasa" i "majbah S-klasa". Sonja Vandenberk je danas šef dizajnera za boje i materijale u "Fordu Evropa", a pre je sličan posao obavljala i u Dženeral Motorsu, Micubišiju i Nisanu. Kao njeno delo prepoznaju se enterijeri "opel adama", "micubišija lanser", "forda mondeo"...

Ford Mustang iz 1972. godine

Pionirka je, svakako Mimi Vandermolen, koja je 1969. godine dobila posao u Fordu. prvo je dizajnirala kućne aparate, da bi potom bila prebačena u automobilsko odeljenje gde je, između ostalih modela, radila na izgledu jednog pravog "mačo" automobila - "forda mustang"...

odeljenje gde je, između ostalih modela, radila na izgledu jednog pravog "mačo" automobila - "forda mustang"...

 

Povezane teme: Dizajnerke, Automobili, Dizajn automobila, Renault, Renault Senic, BMW
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»