Mercedes ulaže 11 milijardi dolara u E-automobile

Dajmler će uložiti 11 milijardi dolara u razvoj električnih automobila, odnosno u svoj podbrend „Mercedes-EQ“ koji će do 2025. godine predstaviti novih deset modela.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Električni krosover će se pojaviti najkasnije do 2020. godine

Procene su da će za desetak godina električni automobili činiti između 15 i 25 odsto tržišta, a Dajmler, odnosno Mercedes ne želi da sedi skrštenih ruku. Nemački proizvođač smatra da je 11 milijardi dolara sasvim dovoljno novca da se zauzme vodeće mesto, ako ne globalno, onda bar u Evropi. Prvi model koji će se pojaviti na ulicama je serijska verzija koncepta iz Pariza - „Generation EQ“. Električni krosover će imati pogon na svim točkovima, a ukpna snaga sistema je 402 KS (700 Nm maksimalnog obrtnog momenta). Do 100 kilometara na sat ubrzavaće za manje od pet sekundi, dok je autonomija sa jednim punjenjem baterija oko 500 kilometara. Mercedes obećava i novu generaciju super-brzih punjača koji će vam omogućiti da za samo pet minuta bateriju dopunite za domet do 100 kilometara.

 

Mercedes će do 2025. godine predstaviti 10 električnih vozila

Krosover je baziran na modularnoj platformi EVA (Electric Vehicle Architecture), a koju će (bar na početku) koristiti svi modeli „EQ“ brenda. Takođe, baterija je u vlasništvu „Dajmler AG“, pri čemu Nemci rade na razvoju nove, još snažnije i pouzdanije baterije za modele koji će uslediti posle prvog električnog krosovera. Prvi model se očekuje do kraja decenije i raspolagaće najmodernijim sistemima bezbednosti, kao i funkcijom autonomone vožnje.

 

Povezane teme: Dajmler, Mercedes, Generation EQ, Salon automobila u Parizu, Baterije, Električni automobili, Električna vozila

Poslednji komentari

samo-da-kazem
Ponedeljak, 28. 11. 2016. 14:36h
neregistrovan korisnik
Cim ovo puste u prodaju kupujem. Kupicu 2 komada, nek se nadje. Jedan cu voziti , a drugi neka stoji u garazi, ne smeta nikome.
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»