Da li su laserska svetla korisna ili su "tehnološki višak"?

Nigde nema toliko inovacija u razvoju automobila koliko se danas predstavlja u tehnologiji svetala. Iako i dalje većina, čak 82 odsto vozača i dalje noću na putu vidi pomoću žarnih niti, na tržištu se pojavljuju mnoge alternative za osvetljavanje puta. Poslednja su laserska svetla.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Još 2014. godine prvi su ih predstavili Audi i BMW u njihovim malim sportskim automobila „R8 LMX“ i „i8“, a u BMW seriji 7 nude se od 2015. godine. Novi „audi A8“ će do kraja godine takođe biti dostupan sa ovim svetlima, čiji je domet snopa – 600 metara!

Nema čak ni brige da ova svetla mogu da spale režnjaču. Ovaj sistem funkcioniše samo preko 60 km/h i ako nema drugih automobila u blizini. Cena: 1.200 evra, plus BMW 7, naravno. U BMW-u „i8“ koštaju 6.300 evra, a u aktuelnom „audiju R8“ 3.380 evra.

Međutim, da li ovo vredi? Za ljudsko oko u mraku je i 300 metara dosta. Sve iza toga je zamućeno. A laserski zrak osvetljava uzani pravac, dok sa strane ostaje mračno. Ovom temom pozabavili su se novinari "Auto Bilda" u kojem, u novom 146. broju, donose analizu svih dosadašnjih tipova svetala koji se i dalje koriste na vozilima: halogena, ksenonska, LED, adaptivna… Kakva su vaša iskustva? Da li mislite da postoji potreba da tehnologija svetala toliko hita napred, a zbog basnoslovnih cena se ne omogućava masovnije korišćenje?

Osim ove teme, u novom "Auto Bildu" možete pročitati još i nove detalje o vrućoj premijeri, BMW-u serije 5, kao i utiske sa prvih vožnji "pežoa 3008", "ford fijeste ST200" i "renoa megan sedan". Upoznajte se sa "porodičnom slikom" novih kompaktnih SUV-ova iz Folksvagenove grupe i detaljima oko novog VC-T motora iz Nisana sa promenljivim stepenom kompresije. Uživajte u prelepim fotografijama sa poslednjeg testa našeg Zlatnog auta, "alfa romeo đulije", a u rubrici "Tržište" uporedite prodaju novih automobila u Evropi i Srbiji...
Za sve koji se pripremaju za zimsku sezonu, objavili smo tradicionalni, veliki test 50 zimskih pneumatika, ovoga puta dimenzija 205/55 R16, sa detaljnim analizama koji model najbolje prianja po snegu i mokrom, koji ne popušta ni pri akvaplaningu, koji pruža najbolji odnos cene i kvaliteta…

 

Povezane teme: laserska svetla, bezbednost u saobraćaju, auto bild 146

Poslednji komentari

Master
Petak, 28. 10. 2016. 11:03h
neregistrovan korisnik
Xenoni su vise nego dovoljni.
Nenad011
Četvrtak, 27. 10. 2016. 14:18h
neregistrovan korisnik
Smatram da svaka tehnologija koja unapredjuje pasivnu i aktivnu bezbednost treba da bude ponudjena klijentu. Da li ce je on kupiti ili ne to je njegova licna stvar. Dali je to ili nije bacanje para je licno misljenje svakog od nas. U svetu gde su velike firme u flasnistvu hiljada bezlicnih akcionara/investitora, postoji samo jedno pravilo da naredni kvartal bude uspesniji od prethodnog, sve ostalo nije vazno.
Blake
Četvrtak, 27. 10. 2016. 13:20h
neregistrovan korisnik
Da su bolja od zarulja, nema price, a da li su toliko bolja da bi vredela 1200 ili jos bolje 6300 evra nema pojma. Ne radi se uopste o tome da taj ko ima i8 da ima i 6300 evra za svetla nego je to klasicno sisanje ovaca.
Igor
Četvrtak, 27. 10. 2016. 12:49h
neregistrovan korisnik
Cena: 1.200 evra za BMW 7. Pa to nije mnogo za auto koji kosta 100.000 evra. Pre nekoliko godina se toliko doplacivalo za bi-xenon za kola koja kostaju neuporedivo manje. Ne vidim razliku izmedju laser-svetla i bilo cega drugog. Pa svi oni traze da se doplacuju cak i normalne stvari, npr: metalik boja se doplacuje svuda (500-3000) evra, iako skoro sva kola budu metalik.
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»