Pešaci, čuvajte se autonomnih automobila! Video

Predstavnici Mercedesovog ogranka u Australiji odgovorili su na pitanje o kojem se dugo polemiše u javnosti: Da li bi autonomno upravljani automobil pregazio pešaka kako ne bi ugrozio bezbednost putnika u vozilu?

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Ako neko iznenada izleti ispred autonomnog vozila, sve što sistem može da uradi je da smanji brzinu kretanja i tako ublaži udar. Pod uslovom da udar ne može da se izbegne, sistem će dodatno smanjiti brzinu i zategnuti sigurnosne pojaseve. Sistemi bezbedsnosti su zamišljani tako da prvo „razmišljaju“ o bezbednosti putnika u kabini - rekao je Dejvid Mekarti, portparol Mercedesa u Australiji.

 

Ukratko, to znači da ako dete istrči pred autonomno vozilo sistem neće okrenuti volan u stranu i rizikovati sudar sa drugim vozilom, jer bi na taj način ugrozio bezbednost putnika - produžiće pravo uz maksimalno smanjenje brzine. To je potvrdio i Kristof fon Hugo, koji je u Mercedesu zadužen za razvoj sistema bezbednosti.

 

Da ste u situaciji da spasete bar jednu osobu, onda spasite bar jednu osobu. Spasite osobu u automobili. Naravno, pod uslovom da ste sigurni da će ta osoba preživeti. Ovo je veoma kompleksna priča i zato mi radimo na sistemima koji će sprečiti da se uopšte nađete u ovakvoj situaciji - dodao je fon Hugo.


Pitanje bezbednosti autonomnih automobila se pokrenulo nakon što je Amerikanac Džošua Braun poginuo kada je svojim električnim „tesla modelom S“ udario u kamion. Sistem zbog jake svetlosti nije uspeo da detektuje kamion bele boje karoserije.

 

Povezane teme: Mercedes-Benc, Mercedes Australija, Tesla S, Autonomni automobili, Autonomna vozila

Poslednji komentari

zmau
Subota, 15. 10. 2016. 21:57h
neregistrovan korisnik
Nije ovo pitanje samo za vlasnika automobila, nego i za društvo, državu, saobraćajnu politiku i bezbednosne propise. Treba svi zajedno da se preslišamo da li želimo takve automobile na ulicama, i hoćemo li dozvoliti da se registruju. Ah, da, pa mi već imamo po ulicama gomilu automobila koji pobiju stotine ljudi godišnje, pa u tome ne vidimo problem.
neo
Subota, 15. 10. 2016. 00:31h
neregistrovan korisnik
Ovo je glupo pitanje, naravno da onaj ko da pare i kupi takav automobil, ocekuje da automobil brine pre svega o njegovoj bezbednosti. Zasto bih ja davao novac za automobil koji ce da brine pre o tudjoj bezbednosti nego mojoj.
Sasa
Petak, 14. 10. 2016. 20:02h
neregistrovan korisnik
Sta bi vozac uradio? Naravno da ne bi ugrozio sebe vec bi maksimalno kocio. Neki vozaci ne bi ni kocili vec bi ostali zamrznuti u panici.
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»