"Prašina" sa kočnica ubija!

Postoji mnogo priča vezanih za zagađenje životne sredine kada su motorna vozila u pitanju, ali jedan segment bio je poprilično zapostavljen. Više, međutim, neće, pošto su istraživanja hemijskog instituta "Maks Plank" u Nemačkoj donela zapanjujuća otkrića - u Štutgartu, naime, od efekata koje izaziva udisanje smoga godišnje premine 7.000 ljudi, što je duplo više od broja smrtno nastradalih u saobraćajnim udesima, ali su u uzorcima zagađenog vazduha, uz čestice ispuštene iz izduvnih sistema pronađeni i tragovi prašine nastale trošenjem guma i kočionih pločica!

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Fina prašina na felni: od ovih tragova mnogo su opasniji oni nevidljivi, čestice koje kruže vazduhom

U okviru Evropske ekonomske komisije postoji radna grupa koja se već nekoliko godina unazad bavi ovim pitanjem, ali kao da su sve njihove aktivnosti na marginama uprkos brojaka od kojih se ledi krv u žilama: u Evropi se godišnje u vazduhu nađe oko 110.000 tona čestica od potrošenih kočionih obloga. Naravno, ovo je samo procena, pošto je teško utvrditi pravi ritam trošenja pločica, pošto je individualna stvar vozača kao i date situacije koliko silom će se kočiti, koliko je teško vozilo, kojom brzinom se kreće i slično... Koliko god ovi podaci bili neprecizni, donose podatke za brigu, psoebno zato što postoji mogućnost da su netačni u smilu da je emisija ovih čestica u vazduh i veća...

Procena je da u Evropi u vazduhu završi oko 110.000 tona fine prašine sa kočionih pločica

Glavni problem leži u činjenici da su kočione pločice uglavnom izrađene od ugljeničnih vlakana, a troše se podizanjem temperature zbog trenja prilikom kočenja. Tom prilikom, mikročestice dospevaju u vazduh, a kada se udahnu, preko respriratornih organa dospevaju u telo. Zbog sumnje da mogu da budu kancerogeni, neki proizvođači već su počeli da menjaju materijale za izradu obloga, dok drugi pokušavaju da reše trenutni problem - francuska firma "Talano" je, naime, predstavila mini-usisivač koji se montira odmah pored kočione pločice i usisava čestice prilikom kočenja u instalirani mini-kontejner. Ovaj sistem za čitav automobil staje 50 evra i neke videće automobilske kompnaije već ozbiljno razmišljaju o njegovoj primeni. 

 

Povezane teme: Kočnice, Zagađenje vazduha, Točkovi

Poslednji komentari

Kikiriki-Semenke
Petak, 12. 02. 2016. 10:59h
neregistrovan korisnik
Prasina sa Golfovih paknova podmladjuje kozu i regenerise zdravlje. Bajo moj...
Avaya
Petak, 12. 02. 2016. 08:54h
neregistrovan korisnik
Па некада су се правиле од азбеста као једне од главних компоненти за пакнове, како тада нису тако масовно умирали?
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»