Tadžima i Rimac zajedno do rekorda "Pajks Pika" Video

Čuveni japanski vozač brdskih trka Nobuhiro "Monster" Tadžima sprema se za novi poduhvat kada je legendarna brdska trka "Pajks Pik" u pitanju. Ovoga puta, odlučio se za obaranje "zelenog" rekorda staze, pa je odružio snage (i novac) sa hrvatskom kompanijom Rimac, kako bi u "megamoćnom" automobilu uspeo da obori rekord staze u konkurenciji električnih automobila.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Za potrebe "Monsterove" avanture, u Rimcu su konstruisali automobil predugačkog imena "Tajima Rimac E-Runner Concept One", kojeg će pokretati četiri nezavisna električna motora ukupne snage od oko 1,1 megavata, tačnije 1.475 konjskih snaga! Automobil nema menjačku kutiju i diferencijale, a

Prodajete polovni automobil?
Postavite besplatan oglas.

snaga iz motora prenosi se na točkove posebnim sistemom lančanog prenosa razvijenim specijalno za ovaj projekat, kako bi se u što većoj meri uštedeli prostor i masa.
Poseban deo ovog trkačkog automobila svakako je sistem vektorske kontrole obrtnog momenta koji je prvobitno razvijen za čuveni superautomobil "concept one", a kontroliše silu na svakom točku 100 puta u sekundi i prilagođava je u zavisnosti od zaokreta upravljačkog sistema, uzdužnih i poprečnih sila koje deluju na automobil i brojnih drugih parametara.
Objavljeni tehnički podaci govore o ubrzanju od 5,4 sekunde do 200 km/h i maksimalnoj brzini od oko 270 km/h.


Ovogodišnja, 93. trka po redu na Pajks Piku, održaće se 28. juna, a devetostruki pobednik "Monster" Tadžima planira da sruši aktuelni rekord Grega Trejsija u Micubišiju "MiEV Evolution III" koji je stazu prešao za 9 minuta i 8,188 sekundi (pogledaj video ovde).
Aktuelni apsolutni rekord staze drži WRC legenda Sebastijen Loeb, koji se 2013. godine uspeo do vrha Pajks Pika za 8 minuta i 13,878 sekundi, vozeći moćni "pežo 208 T16" sa 875 KS. Pogledajte video o podvigu slavnog Francuza…

Povezane teme: tajima, rimac, pajks pik, pikes peak

Poslednji komentari

psa
Nedelja, 07. 06. 2015. 06:33h
neregistrovan korisnik
ne obara rekord u svim kategorijama,nego u kategoriji elektricnih automobila. kad bi procitao tekst,ne bi nasao da poredis peugeot i ovo el.cudo.
psa
Nedelja, 07. 06. 2015. 06:31h
neregistrovan korisnik
tako je
posmatrac
Sreda, 03. 06. 2015. 23:00h
neregistrovan korisnik
Svaka cast za voznju stvarno je vrh, ne bih da omalovazavam ali kao prvo ovaj bolid je u potpunosti prepravljen samo za ovu stazu, vidi gde mu se volan nalazi, da ne spominjemo i ostale komponente bolida a kao drugo pogledaj sta je Ari Vatanen radio na istoj stazi po prasini a ne asfaltu u jednom momentu vozi jednom rukom dok drugom zaklanja sunce koje mu ide u oci evo vam link (http://www.youtube.com/watch?v=KTeoe8G24ag)
Ma-ja-bih-stavio-neki-dinar
Sreda, 03. 06. 2015. 19:52h
neregistrovan korisnik
Peugeot je imao 875 KS i toliko Nm i kg, ovaj ima 50% vise snage, verovatno i Nm i moguce da je dosta tezi, ali odnos ostaje slican - prednost Rimac. Peugeot je imao pogon na sva 4 tocka, ima i ovaj, ali Rimac ima vectoring - prednost Rimac. Peugeot je imao Loeba - prednost Peugeot. Peugeot 0-200 4.8s, Rimac 5.4 - prednost Peugeot. Opet, bice gusto...
srbin
Sreda, 03. 06. 2015. 18:08h
neregistrovan korisnik
to si upravu ali sve je moguce na sledecoj trci u ovom autu treba samo veoma dobar vozac i rekord je oboren
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»