ŠOK Gorivo u Americi jeftinije od mleka Video

Kako prenosi Tanjug, prizor koji ovih dana Amerikanci mogu da vide na benzinskim pumpama širom zemlje je toliko iznenađujuć da mnogi odlučuju da ga slikaju i podele na društvenim mrežama - cena galona (3,8 litara) benzina pala je na ispod tri dolara.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

"Ovo je zaista neverovatno. Ja sam pomalo šokiran", izjavio je glavni analitičar za naftu u konsultantskoj firmi "Oil Prajs Informejšn Servis" Tom Kloza, a prenela agencija AP.

 

Prosečna cena benzina na pumpama u SAD je juče iznosila 2,99 dolara za galon

Prodajete polovni automobil?

Postavite besplatan oglas.

(oko 73 dinara za litar), što je prvi put u poslednje četiri godine da je cena galona pala ispod tri dolara.

 

Benzin je u SAD sada jeftiniji od mleka, čija cena iznosi 3,73 dolara za galon. Prosek cene mleka za ovu godinu je na dobrom putu da bude viši od prosečne cene benzina po prvi put od 2011. godine.

Kad je u decembru 2010. cena benzina premašila tri dolara za galon, vozači su sumnjali da će to gorivo ikad više plaćati manje od tog iznosa pošto je globalna tražnja nafte i benzina rasla usled rasta standarda u razvijenim delovima sveta i političke krize na naftom bogatom Bliskom Istoku.

 

Tražnja naftnih derivata sada više ne raste onoliko brzo koliko se očekivalo,

Pogledajte ponudu sajta mobile.de na srpskom jeziku.

naftne kompanije eksploatišu nove izvore nafte, dok su zemlje sa Bliskog Istoka nastavile da snabdevaju svet "tečnim zlatom" kao i ranije.

 

Usled sezonskih kolebanja i drugih faktora će cena benzina u SAD verovatno uskoro opet skočiti na iznad tri dolara za galon, ali se ipak prognozira da će prosečna cena za ovu godinu biti najniža od 2010, dok se za sledeću godinu predviđa da će benzin još pojeftiniti.

Cena barela sirove nafte je sa 107 dolara iz juna pala na samo 81 dolar, kao posledica velike ponude i slabe tražnje. Pored toga, proizvodnja nafte je u SAD od 2008. porasla za čak 70 odsto, dok je tražnja slabija od očekivane usled sporog rasta globalne privrede.

 

Zahvaljujući padu cene benzina sa prošlogodišnjeg proseka od 3,51 dolara za galon, prosečno američko domaćinstvo će uštedeti oko 50 dolara mesečno.


VIDEO>SAD: Litar benzina 73 dinara:

Povezane teme: SAD, Cena benzina, Nafta, benzin

Poslednji komentari

Aleks
Petak, 07. 11. 2014. 08:07h
neregistrovan korisnik
Zato sto je ta cena goriva koju oni placaju posledica njihovog kaubojstva svuda po svetu.Zive tako kako zive na racun ostatka sveta koji se muci.Jel ti sada jasnije?
Uki-NBG
Sreda, 05. 11. 2014. 18:07h
neregistrovan korisnik
Kakva arapska krv, bure nafte je iste cene kod njih kao I Evropi. Ako hoces da se bunis protiv visoke cene, kriva je jedino drzava sa akcizama I porezima.
Bonic
Sreda, 05. 11. 2014. 07:14h
neregistrovan korisnik
Pa tako nekako prosecno domacinstvo ima 3 auta jer i deca u skolu se voze kolima iidu na posleskolske aktivnosti i dosta njih rade. Gradskog prevoza u saburbiji nema.
Bonic
Sreda, 05. 11. 2014. 07:11h
neregistrovan korisnik
Amerika ima svoju naftu iz škriljaca. Utah i nevada su prorane. Ocekuje se da ce pretasti SA u proizvodnji nafte do 2020
Achitwn
Sreda, 05. 11. 2014. 07:09h
neregistrovan korisnik
Upravo tako. Predvidjeno je da ce amerika prevazici middle east sa proizvodnjom nafte do 2020 ili 25. Freckling je velik u usa u srednjem zapadu
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»