Italijani tužili Fijat i Folksvagen zbog lažne potrošnje

Italijanska potrošačka grupa je pozvala kupce automobila da se pridruže tužbi protiv Fijata i Folksvagena zbog lažnih fabričkih podataka o potrošnji goriva koji su između 18 i 50 posto niži od realnih cifara.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Nakon testova izvršenih na "fijatu panda 1.2" i "folksvagenu golf 1.6 TDI",

Prodajete polovni automobil?

Postavite besplatan oglas.

potvrđeno je da je potrošnja od 18 do 50 posto veća od one koja se navodi u fabričkim podacima i marketinškim kampanjama.

 

Potrošačka grupa od Fijata traži da svakom kupcu "pande" kompenzuje 247 evra dok svi vlasnici "golfa" mogu da se nadaju nadoknadi od 509 evra, ako suđenje prođe kako se potrošači nadaju.

 

Ove cifre su dobijene na osnovu prosečen godišnje kilometraže od 15.000 kilometara, i količine benzina koji ona podrazumeva.

"Potrošači često bivaju prevareni kada pomisle da kupuju automobil sa malom potrošnjom", rekla je Monik Gojens, generalni direktor evropske organizacije konzumenata.

 

Predstavnici "fijata" i "folksvagena" su za sada odbili da daju izjave povodom ovog slučaja.

Povezane teme: Tužba, Potrošnja goriva, Fijat, Folksvagen

Poslednji komentari

joja
Sreda, 24. 09. 2014. 13:59h
neregistrovan korisnik
500 din za plin ...1:6 golf 2 pa kolko stigne
Ivan
Sreda, 24. 09. 2014. 12:47h
neregistrovan korisnik
Srbi mnogo vole da se hvale kako njihov auto "bas malo trosi", "ko upaljac", "ma skoro nista"... Iz iskustva znam da je onu malu ili minimalnu potrosnju moguce izvuci najoptimalnijom voznjom po autoputu (bez izivljavanja, bez naglih ubrzanja...). Kada je grad u pitanju - tu je katastrofa! Potrosnja skace otprilike duplo (ako je auto potpuno ispravan). U velikim gradovima je to manje izrazeno (BG, NS...), ali u manjim gde je semafor na svakih 100-200 metara i gde su uske ulicice pa milite non-stop i cesto stojite u mestu, potrosnja je i vise nego dupla u odnosu na onu sa autoputa. Evo vam poredjenje za Punto 1.2 8v: na autoputu predje 21 km sa jednim litrom benzina (4,8L/100km), a po Smederevu 11 km (9,1L/100km). U proseku to je 6.95L/100km, da zaokruzimo na 7L/100km kada bi smo vozili fifti-fifti, a vecina nas vozi 70% po gradu, a 30% van grada, pa vi vidite koliko vam trosi taj Punto koji vazi za stedljiv auto. Nikako nije 5,5l/100km kako svi srbi pricaju! Automobili sa malo izrazenijim "sportskim duhom" su propast u gradskoj voznji, a stari automobili (bez kompjutera koji kontrolise rad motora) su jos 25% gori! Sve je ovo odavno izmereno i dokazano u svetu, ali srbi vole da se hvale kao im auto malo trosi iako je potpuno nejasno sta dobijaju time!?
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»