Folije za automobile: Štite od sunca, krađe i radoznalih pogleda

Folije prigušuju sunčevu svetlost i smanjuju temperaturu u automobilu čak do 20 stepeni. Prema Pravilniku o tehničkim uslovima, vetrobran ne sme da se zatamnjuje, dok stepen zatamnjenosti bočnih stakala ne sme da prelazi 30 odsto.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Dozvoljen stepen zatamljenosti stakala

Sigurno ste imali priliku da pogledate fotografiju 69-godišnjeg vozača kamiona kojem strana lica koja je više bila izložena uticaju sunca izgleda mnogo starije.

 

On je proveo 28 godina za volanom, a na delu lica koje je bilo izloženo suncu jasno se vide tragovi štetnog uticaja UV zraka. Takode, vožnja pri jakoj sunčevoj svetlosti, i pored uključenog klima-uredaja, izaziva umor, opterećuje oči i znatno umanjuje koncentraciju vozača.

 

Prekomerno izlaganje UV zracima uzrokuje pojavu bolnih opekotina na koži, a na uticaj spoljnih faktora nije otporan ni automobil jer stradaju, blede i pucaju plasticne površine. Gde se klima-uredaji i klasična stakla predaju, na scenu stupaju tonirane folije koje štite od sunca i radoznalih očiju.

 

Prodajete polovni automobil?
Postavite besplatan oglas i osvojite besplatno letovanje u Grčkoj za dve osobe!

Folije prigušuju jaku sunčevu svetlost, smanjuju toplotu u automobilu i filtriraju štetno sunčevo zračenje, tako da unutrašnjost automobila postaje svežija i komfornija. Folije koje imaju zaštitne UV filtere smanjuju UV zračenje čak do 99,5 odsto, a toplotu u vozilu mogu sniziti do 20 stepeni.

 

- Nivo zaštite od sunca i UV zračenja ne zavisi od nivoa zatamnjenja.Iako se misli da samo tamne folije štite od sunca, testovi pokazuju da i svetle ili potpuno providne folije imaju istu toplotnu i UV zaštitu kao i tamne - objasnili su nam u specijalizovanom servisu.

Zatamnjivanje stakala je dozvoljeno novim Pravilnikom, to jest članom 72 Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima koji je stupio na snagu 25.04.2012. (Pravilnik je objavljen u Službenom glasniku RS broj 040/2012.)

 

Prema ovom pravilniku dozvoljeno je dodatno zatamnjivanje auto-stakala u ravni vozača do 30 odsto, a iza stuba neograničeno. Jedino se vetrobransko staklo ne sme naknadno zatamnjivati.

 

Kupujete auto?
Najtraženiji modeli

Tako su rešene nedoumice koje su poslednjih godina mučile srpske vozače, jer pravila nisu jasno tumačena, pa je tako postojala mogućnost da vas policija isključi iz saobraćaja ukoliko proceni da su stakla na automobilu zatamnjena više od dozvoljenog.

 

Za ugradene folije koje zadovoljavaju zakonski okvir izdaju se atesti o propustljivosti. Važno je da na prednjem delu vozila (u ravni vozača) bude ugradena takva folija koja kada se postavi na staklo stepen zatamnjenja ne prelazi 30 odsto. Takva folija je blago tonirana, ali ima istu UV i toplotnu zaštitu kao i tamne folije. Iako je dozvoljeno da se potpuno tamne folije postavljaju na zadnji deo vozila, stručnjaci kažu da to više nije prioritet vozačima koji najcešće dolaze kako bi smanjili toplotu i UV zracenje.

 

Folije se ugrađuju sa unutrašnje strane stakala na automobilu i ojačavaju staklo, što pruža sigurnost ne samo od UV zračenja već i prilikom lomljenja stakla sprečavaju rasipanje sitnih komadića stakla, odnosno oni ostaju zalepljeni na foliji.

 

Statistika pokazuje i da su automobili sa zaštitnom folijom retko na meti provalnika koji razbijanjem stakla žele da ukradu vrednosti koje ste zaboravili ili ostavili na sedištima. Naime, lopovima je potrebno više vremena da slome i probiju staklo sa folijom.

 

Folije nije potrebno održavati, ali su zato izuzetno osetljive na ogrebotine. Najveći procenat oštecenja se javlja prilikom utovara i istovara velikih predmeta, poput stolica, dečjih sedišta i slicno.

 

Sam proces ugradnje folija traje oko dva sata, a varira u zavisnosti od tipa vozila. Cena je od 90 do 130 evra, takode, u zavisnosti od vrste i veličine automobila.

Povezane teme: Folija, Zatamljivanje stakala, Pravilnik o tehničkim uslovima

Poslednji komentari

rebro
Sreda, 26. 06. 2013. 09:42h
neregistrovan korisnik
Samo da kažem da si ti u Švedskoj nepismen. Ne kaže se "swedcka i nemožeš" već "Švedska i ne možeš".
dr
Sreda, 26. 06. 2013. 00:47h
neregistrovan korisnik
da si ti ziv i zdrav "doktore", naocare za sunce od stakla se ne prave vec 30 godina...
MonteBu2
Utorak, 25. 06. 2013. 13:56h
neregistrovan korisnik
Evo ovako, juce sam stavio folije na auto(20% sva stakla osim soferke, naravno). llumar folija je u pitanju.. Iako je 'samo' 20% meni djeluju kao da su dosta tamne.. Temperatura u kolima je skoro ako ne i ista kao i bez folija, s tim sto je enterijer manje vreo, al zato stakla gore.. Prijatnije je za voznju, jer nije direktno sunce i klima lakse ohladi.. I naravno, auto mnogo ljepse izgleda.. Tako da, po mom misljenju najvece prednosti su estetika,prijatnije za voznju i malo vise privatnosti.. ja sam dao 80€ tako da mi nije zao, vjerujem da je sve preko toga bacanje para..
bane-ns
Utorak, 25. 06. 2013. 13:26h
neregistrovan korisnik
zasto bi zatamnjivao stakla. dovoljno je da su tonirana... ne vozim kola pogrebne sluzbe...
hamdija-np
Utorak, 25. 06. 2013. 13:24h
neregistrovan korisnik
a da,ja zatamnio mecku svud i soferku,sve skroz.. svako vece crno mece da po tebe dolazi....
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»