200 000 evra podrške za inovativna rešenja u sektoru poljoprivrede

Evropski projekat DIATOMIC raspisao je Otvoreni poziv za dodelu bespovratnih sredstava u iznosu od 1 610 000 evra. Konkurs je namenjen malim i srednjim preduzećima, startapima i istraživačkim centrima koji imaju ideju kako da razviju ili unaprede digitalne tehnologije koje primenu nalaze u sektoru poljoprivrede, zdravstva i industrijske proizvodnje.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Institut BioSens iz Novog Sada jedan je od vodećih partnera u okviru ovog projekta. Kroz svoje dosadašnje akceleratore, poput projekata Fractals, KATANA i Internet of Food & Farm 2020, BioSens je podržao više od 100 kompanija širom Evrope čiji su inovativni proizvodi već našli put do tržišta i pokazali odlične rezultate. U narednom periodu očekuje se realizacija još dva projekta ovog tipa, SmartAgriHubs i Parsec, koji će kroz kaskadno finansiranje kompanijama omogućiti pristup evropskim fondovima.

 

Kome je namenjen Otvoreni poziv?

Za sredstva iz fonda mogu konkurisati mali timovi, sa najviše tri partnera. Konkurs je odlična prilika za unapređenje poslovanja za kompanije i istraživačke centre koji se bave razvojem mikroelektronskih komponenti, uređaja, senzora, pametnih sistema, softvera i dr.

 

Osim finansijske pomoći u iznosu do 200.000 evra po projektu, DIATOMIC nudi tehnološku i biznis podršku, ali i pomoć pri pronalaženju odgovarajućih partnera za saradnju iz Srbije i Evrope. Tokom realizacije projekata koji su uspešno prošli proces selekcije, članovi DIATOMIC-a nude i savetodavnu pomoć kako bi timovi što uspešnije dizajnirali, razvili i plasirali svoje proizvode na tržište.

Rok za podnošenje prijava je 31. januar 2019. godine.

O uslovima konkursa i procesu selekcije možete se više informisati na sajtu DIATOMIC-a.

 

Pobednička ideja iz Srbije

U prvom krugu Otvorenog poziva projekta DIATOMIC, koji je završen u junu ove godine, pobedio je projekat CHAT predvođen kompanijom iz Srbije DunavNET. Njihova ideja je da unaprede sistem za nadzor i rano otkrivanje uzgojnih bolesti pilića.

 

Cilj projekta je da proširi funkcionalnost nekoliko pametnih uređaja, kako bi se unapredio audio i video nadzor pilića na farmama, a uz pomoć metoda mašinskog učenja omogućila automatska detekcija i prevencija bolesti. Tim okupljen oko projekta CHAT, osim DunavNET-a čine i Farma Živko Sekulić iz Srbije i austrijska kompanija Persl.

 

Institut BioSens: podrška domaćim kompanijama

Institut BioSens je prva institucija u Srbiji i regionu koja je pokrenula akceleratorske programe za unapređenje poljoprivredne proizvodnje kroz razvoj digitalnih tehnologija.


Iako se IT sektor ubrzano razvija i predstavlja jednu od najjačih privrednih grana u našoj zemlji, većina aktivnosti se i dalje odnosi na izvoz softverskih usluga. Cilj BioSens akceleratora je da podstakne jedan drugačiji trend i omogući razvoj naših startapa i kompanija kako bi rezultati njihovog rada ostali u Srbiji i posprešili privredni rast.

 

Nakon završetka izgradnje BioSens zgrade, u prostorijama Instituta biće obezbeđen i prostor akceleratora, u kom će kompanije i startapi moći da se okupljaju i dobiju svu neophodnu podršku kako bi svoja znajna i ideje pretočili u tržišno orjentisane proizvode.

 

Osnovni sistem podrške u okviru akceleratora obuhvatiće programe obuka i treninga za razvoj biznisa, programe mentorstva, kao i lakši pristup fondovima, investitorima i razgranatoj mreži saradnika širom Evrope. Osim toga, kompanijama će biti omogućen i pristup istraživačkoj opremi poslednje generacije koja će se nalaziti u sklopu BioSensovih laboratorija.

 

Osim pružanja podrške kompanijama, BioSens Institut kontinuirano radi na razvoju i podsticanju preduzetničkog duha svojih istraživača i pruža im neophodnu podršku da rezultate svojih istraživanja lansiraju na tržište.


O projektu DIATOMIC

DIATOMIC je evropska mreža centara za digitalne inovacije čiji je cilj da unapredi razvoj i usvajanje digitalnih tehnologija u sektoru poljoprivrede, zdravstva i industrijske proizvodnje. Projekat je podržan od strane Evropske komisije u okviru programa za finansiranje istraživanja i inovacija Horizont 2020.

 

Povezane teme: BioSens Institut, Evropski projekat, DIATOMIC
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»