Putovanja u sezoni odmora

Birajte autobuse sa preporukom

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Kako se bliži vreme odmora, tako je na putevima sve više autobusa. Da bi se izbegle brojne saobraćajne nezgode, pored potpune tehničke ispravnosti ovih vozila, vozači moraju da budu odmorni, a ukoliko sedišta u autobusu imaju sigurnosne pojaseve, da opomenu putnike da se obavezno vezuju.

Iako vezivanje pojaseva u autobusima nije propisano kao obavezno ni novim Zakonom o bezbednosti u saobraćaju, sagovornici „Blica nedelje“ kažu da postoji preporuka svetskih saobraćajnih asocijacija da se oni ugrađuju u autobuse, a da putnici treba da ih koriste. Osim toga, u mnogim evropskim zemljama obavezno je da svaki autobus ima i nekoliko posebnih sedišta koja su namenjena deci.
– U svetu i Evropi svaki autobus mora da ima nekoliko sedišta za decu. To su, naime, dodaci za već postojeća sedišta, kako se ne bi desilo da majka drži dete u krilu, što nimalo nije bezbedno. Zato smo predložili da se takva sedišta ugrađuju u sve autobuse u našoj zemlji – kaže za „Blic nedelje“ Nenad Lužanin, generalni menadžer „Volvo busa“, i dodaje da „volvo“ autobusi već imaju ovakva dodatna sedišta.
Za bezbednost putnika veoma je važno da vozač autobusa bude odmoran, odnosno treba najduže da vozi šest sati, nakon čega sledi četiri sata odmora. Posle toga može da vozi četiri sata, pa zatim da se odmara sledećih osam sati.
– Ljudski faktor je najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju autobusi. Zato želimo da ove vozače na poseban način edukujemo, i da ih upoznamo sa konkretnim vozilom. Pod ovim se podrazumeva i obučavanje vozača, koji treba da voze autobuse novijih generacija. Zbog toga smo i pokrenuli akciju „Bezbedan prevoznik“ – kaže za „Blic nedelje“ Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost u saobraćaju.
Naš sagovornik je još dodao da bi zbog veće bezbednosti u saobraćaju trebalo češće proveravati psihofizičko stanje vozača. Iako vozače autobusa proverava policija, kontrolu bi trebalo češće da obavlja i prevoznik.
Međutim, kako kaže Okanović, ne utiču samo vozači na smanjenju bezbednost, već i sami putnici. Dešava se da tokom vožnje šetaju autobusom, stoje, razgovaraju sa vozačem, traže da se promeni muzika ili film… A sve je to zabranjeno. Zato svaki vozač ovakve putnike mora da opomene, jer na taj način ugrožava svoj život, ali utiče i na opštu bezbednost u saobraćaju.
A osim Komiteta za bezbednost u saobraćaju, „Volvo busa“, i „Trafik safeti grupe“, akciju „Bezbedan prevoznik“ podržao je i Saobraćajni fakultet u Beogradu. Prema rečima Milana Vujanića, profesora na Saobraćajnom fakultetu, brojni prevoznici su se već uključili i podržavaju ovu akciju.
„Nažalost, ne mogu sve nezgode da se predvide, ali možemo da radimo na smanjivanju njihovog broja tako što ćemo pokušati da sve rizike svedemo na minimum. Zato je potrebna modernizacija vozila, ali i ugradnja limitatora brzine kretanja autobusa. Sa ovim uređajem vozilo ne može da ide brže od 100 kilometara po satu – objašnjava Vujanić.

„Bezbedan prevoznik“ vinjeta - preporuka
Prema rečima Damira Okanovića, direktora Komiteta za bezbednost u saobraćaju, svrha akcije „Bezbedan prevoznik“ jeste povećanje bezbednosti saobraćaja na našim putevima. Ovom akcijom se ocenjuju vozači, vozni park prevoznika, uključujući i starost vozila, kao i visina ulaganja u prevozna sredstva.
– Prevoznik koji ima najsavremenije autobuse dobiće znatno više poena od onog čiji su autobusi stari dve decenije. Ocenjuje se i broj prekršaja koje napravi vozač. Prevoznik sa najviše poena može na svoje vozilo da stavi nalepnicu „siguran prevoznik“, koja važi tri meseca – kaže Okanović.

Poslednji komentari

Milos
Nedelja, 07. 06. 2009. 10:24h
neregistrovan korisnik
Mislim da malo preterujete... Pre mesec dana sam se navozao autobusima po Belgiji, Holandiji, Francuskoj i Nemackoj i ni u jednom nije bilo pojaseva za vezivanje
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»