Za OVU kategoriju vozača od aprila će važiti RIGOROZNA PRAVILA

Za sve probne dozvole izdate posle 3. aprila važiće nova pravila: novopečeni vozači imaće status početnika između dve i četiri godine, u zavisnosti od toga sa koliko godina su položili vozački ispit.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Svi koji imaju punih 19 i više godina, nakon 3. aprila dobijaju probnu dozvolu koja važi 2 godine, a ako se vozačka stekne sa 17 godina, biće probna sve dok vozač ne napuni 21 godinu.

 

Dakle, svi koji probnu vozačku obezbede pre ovog datuma, moći će da pređu na "pravu" nakon godinu dana, a neće imati ni ograničenja vezana za snagu motora vozila kojim upravljaju.

 

Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima, u članu 182. bavi se pitanjem probne vozačke dozvole. Tu piše da oni koji su položili vozački ispit sa navršenih 19 godina, dobijaju probnu vozačku dozvolu na dve godine, dok oni koji su bili mlađi od 19 godina kada su položili pomenuti ispit, dobijaju probnu dozvolu koja će im biti važeća do 21. godine života.

 

Ovog pravila izuzeti su đaci srednjih stručnih škola, koji se obrazuju za obrazovni profil vozač motornih vozila i koji su položili vozački ispit za upravljanje vozilima C i CE kategorije. Njima se probna vozačka dozvola za upravljanje vozilom kategorije B izdaje sa rokom važenja od jedne godine.

 

Da bi vozač koji ima probnu vozačku dozvolu za upravljanje vozilom kategorije B, a koji je i dalje maloletan, mogao da vozi, sa njim u autu mora da bude vozač sa "stažom" od najmanje pet godina, kako bi ga nadzirao.

 

Vozač "na probnom radu" takođe ne sme da vozi više od tri putnika, uključujući i osobu koja ga nadzire tokom vožnje.

 

Opširnije pročitajte OVDE.

Povezane teme: vozačka dozvola, vožnja, vozač početnik, saobraćaj
Ovu vest nije moguće komentarisati.
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»