Ljubitelji populatnog "fiće" o vremešnim četvorotočkašima koji još bude LEPA SEĆANJA

Iako je proizvodnja putničkog vozila "Zastava 750", poznatijeg pod nazivom "fića" zaustavljena pre 33 godine, ovaj jedinstveni automobil i danas oslikava duh jugoslovenstva na beogradskim ulicama.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Kao svojevrsni vid podsetnika na bivšu državu i godine za nama, fića već decenijama živi, ne samo na ulicama naše prestonice, već i u srcima njenih stanovnika. Među mnoštvom ljubitelja ovog oldtajmera, malo je onih koji znaju da postoji Beogradsko udruženje fićista - BUF, koje broji više od 2.000 članova, te da isto, čak dva puta godišnje, okupi ljubitelje tog četvorotočkaša iz čitavog regiona.

- Značaj ili simbolika fiće, za mene lično, sastoji se iz nekoliko stvari - osim nostalgije i povezanosti sa nekim srećnijim vremenima, to je i ulaznica u svet starovremenskih vozila, ali i prilika za druženje sa drugim ljubiteljima i vlasnicima - priča za "Blic" jedan od osnivača BUF-a, Peđa Milosavljević.

 

Peđa dodaje da je dizajn ovog vozila ono što ga čini simpatičnim većini ljudi, te da su naročito interesantne reakcije mladih koji prvi put vide fiću, ali i stranaca, koji pomenuti automobil nisu videli više od 50 godina. On naglašava da su skupovi odlična prilika da se razmene iskustva, informacije, delovi za automobil, ali i za promociju bezbednosti u saobraćaju.

 

- Članovi Beogradskog udruženja fićista posećuju slične skupove u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Nemačkoj, a nadamo se da ćemo sledeće godine stići i do Austrije i Švajcarske. Razlog zbog kojeg do sada nismo stigli da posetimo te skupove grupno leži u činjenici da postoji poklapanje kalendara sa auto-trkama kod nas - ističe Milosavljević, podsećajući da je 2015. godine fića vraćen na trke.

 

Opširnije pročitajte OVDE.

Povezane teme: fića, zastava 750, fiat
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»