Mercedes je stvorio pametno svetlo

Automobilski proizvođači nastavljaju da se bore na različitim poljima. Posle „rata“ ko će napraviti snažniji ali i ekonomičniji motor, sada se selimo na područje farova, odnosno svetala koje je među važnijima za bezbednost vozača.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Audi se već godinu-dve hvali svojim Matriks svetlima koji bi trebalo da predstavljaju budućnost, a slično razmišljaju i u BMW-u koji ulažu u lasersku tehnologiju. Sa druge strane, Mercedes se predstavio potpuno novu tehnologiju koju je nazvao „Digitalno svetlo“ („Digital light“). Sa novim svetlima imali smo priliku da se upoznamo na konceptu „mercedes F015“, ali nemački brend tada nije želeo da otkrije tajnu već je samo najavio da „koncept koristi revolucionarna svetla“.

 

A, šta je to toliko revolucionarno u „Digitalnom svetlu“? Recimo da se svako svetlo sastoji od milion mikroogledala (kontroliše ih mikročip) koje mogu da pojačaju intenzitet svetla ili da usmere snop svetla u zavisnosti od realnih uslova na putu. Na primer, kada svetla „prepoznaju“ pešaka, ona će ga obasjati tako da će vozač imati dovoljno vremena da zaustavi automobili ili nekim drugom manevrom izbegne nesreću. Međutim, svetla neće obasjati lice i oči pešaka, kako ga ne bi zaslepila ili uplašila, već će osvetili telo ispod vrata. Svetla će, inače, informacije dobijati iz kamera i radara postavljenih na automobilu.

 

Naravno, to nije sve - „digitalno svetlo“ može da se koristi i kao HD projektor! Ideja je da svetla projektuju upozorenja na put i da tako vozača vizuelno obaveste od potencijalnim problemima ili opasnostima („stop“ znak, pahuljica za led na putu, upozorenje na radove na putu…). Svako svetlo ima četiri svetleća tela, od kojih se svaki sastoji od 1.024 LED-ova, što daje ukupnu sumu od 8.192 diode.

Tehnologija se već mesec dana testira u realnim uslovima i očekuje se da će početak serijske proizvodnje, odnosno ugrađivanja, početi krajem 2017. godine.

 

 

 

Povezane teme: Mercedes, Audi, BMW, Digitalno svetlo, Digital light

Poslednji komentari

Lexus
Nedelja, 11. 12. 2016. 19:45h
neregistrovan korisnik
Pare pare pa ko ako ne MB.....
misko
Nedelja, 11. 12. 2016. 14:05h
neregistrovan korisnik
to rade svi.nista specijalno i novo hyundai iznad mercedesa mnogo mnogo
Zoran
Subota, 10. 12. 2016. 22:14h
neregistrovan korisnik
Bez veze,
Vuki
Subota, 10. 12. 2016. 13:36h
neregistrovan korisnik
Pa na sta bi ti da idu?Na nista?...??
Vuki
Subota, 10. 12. 2016. 13:36h
neregistrovan korisnik
Nek tebe eliminisu(kao vozaca)..ima nas jos par koji volimo da zapravo vozimo!
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»