Žuta „buba“ je brža od aviona! Foto

Kao i do sada, mesto na ovim stranicama dobiće i modeli koje ne možete da vidite na ulicama, iako bismo svi to želeli. Automobil koji je na svoj čudan način obeležio septembar je „folksvagen bitl LSR“ (Land Speed Record), odnosno najbrža „buba“ u istoriji kultnog modela.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Srce „bube LSR“ je 2,0-litarski TSI turbo benzinac sa 550 konja

Rezultat postignut na isušenom slanom jezeru Bonevil u američkoj državi Juta je neverovatan za automobil čija je prva verzija iz 1938. godine imala samo 25 konjskih snaga i postizala je maksimalnih 100 kilometara na sad. Danas, gotovo osam decenija kasnije, „buba LSR“ je na tradicionalnom okupljanju „World of Speed“ postigla 328,195 kilometara na sat (205,122 milja na sat). Specijalno tjunirana „buba“ koristi 2,0-litarski četvorocilindrični TSI motor sa 550 konja i 570 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

 

Pored snažnijeg turbo punjača, benzinski motor je dobio i ojačane radilice, klipove, klipnjače i glavu, a velikoj snazi su prilagođeni i usisni i izduvni sistemi. Takođe, ojačana je i karoserija, dok je „buba LSR“ snižena za 40 milimetara u odnosu na klasičan model. Da se automobil ne bi „klizao“ po slanom jezeru ugrađene su i specijalni „Goodyear“ pneumatici, kao i diferencijal za ograničenim proklizavanjem.

 

„Buba LSR“ je opremljena i pogonom na svim točkovima, a iz mirovanja do 100 kilometara na sat ubrzava za 2,1 sekundu, brže od „Lamborginijevih“ i „Ferarijevih“ modela. Na žalost, ova „džepna raketa“ je napravljena za rušenje brzinskih rekorda tako da ćete moći da je vidite samo za 12 meseci, na istom mestu gde će pokušati da „juri“ brže od 330 kilometara na sat. Sa razvojom tehnologije, nema razloga da sumnjamo u „bubu“, zar ne?

 

     

    Povezane teme: Folksvagen bitl LSR, Land Speed Record, Bonevil

    Poslednji komentari

    Brza-od-aviona
    Ponedeljak, 26. 09. 2016. 08:02h
    neregistrovan korisnik
    Možda je brža od aviona, ali jedino od onog kojim su upravljala braća Wright!
    SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

    SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

    Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»