Da li je moguće? Ova "kanta" je brzinski rekorder! Video

Razna čuda su moguća, ali potpuno je neverovatno da je zaboravljeni električni automobil postane najbrže vozilo ovog tipa, a da je pri tom potpuno legalan za učešće u saobraćaju!

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Reč je "enfildu 8000" potpuno zaboravljenom malom gradskom automobilu, koji je u Britaniji napravljen 70-tih godina prošlog veka, tokom velike naftne krize. Jedan primerak, zaboravljen i zapostavljen posle poplava pre četiri godine, dopao je šaka Džoniju Smitu, novinaru i restauratoru, koji je odlučio da udahne potpuno nov život neispravnoj "električnoj kanti".

Vozilo koje je imalo motor sa osam konjskih snaga, sad raspolaže sa preko 800 "konja" iz električnog sistema poslednje generacije koji snagu na zadnje točkove prenosi preko dva elektro-motora. Sa maksimalnim obrtnim momentom od preko 1.600 njutnmetara, ovaj automobilčić je u stanju da 402 metra pređe za 9,86 sekundi, uz prosečnu brzinu od, verovali ili ne, 193 km/h!

Ako koza laže... Papirić sa rezultatom kojeg je ostvario "enfild"   Foto: Newspress

Glavni izazov je bio kako vozilo dužine 2,8 metara, sa samo 1,7 metara međuosovinskog rastojanja, pripremiti tako da, pre svega, bude bezbedno, bez korišćenja uobičajenih stabilizatora koji se u trkama ubrzanja koriste kako ogromna sila ne bi prevrnula automobil. Njihovim korišćenjem, naime, "enfild" ne bi mogao da se korsti u saobraćaju, a Smit je bila želja da rekord obori sa automobilom "za svaki dan". Ovako, on ima električnu raketu, sa kojom, bez plaćanja ekoloških taksi, može da se vozi centrom Londona! Pogledajte prilog o čudnom elektro-rekorderu:

 

Povezane teme: enfild 8000, trke 402 metra, Elektroautomobili
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»