Pogledajte: Vožnja u Volvo samovozećem automobilu Video

Uvek inovativni na polju bezbednosti, švedski Volvo je sebi postavio ozbiljan zadatak da do 2020. godine predstave vozila koja će u potpunosti eliminisati mogućnost smrtnog slučaja u saobraćaju, a na ovom putu ozbiljnu ulogu ima razvoj autonomne tehnologije koja je predstavljena u novom snimku.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Prema nezavisnim statistikama, preko 90 posto svih fatalnih saobraćajnih

Prodajete polovni automobil?

Postavite besplatan oglas.

nesreća uzrokuju ljudske greške, pre svega zbog nepažnje. Prostom računicom, ako se eliminiše faktor vozača, broj nesreća bi trebalo znatno da se smanji, a tu su i ostale pogodnosti samovozećih automobila poput boljeg protoka saobraćaja, efikasnost, povećavanje slobodnog i vremena za odmor vlasnika...

 

Kao što možemo primetiti, poslednjih meseci ova tehnologija uveliko napreduje, a švedski projekat "Drive Me" u koji je uključen i Volvo u novom snimku demonstrira dokle su stigli najnoviji sistemi.

Deo inicijative podrazumeva 100 primeraka Volvo "XC90" SVU-a opremljenih autonomnom tehnologijom koji će biti pozajmljeni javnosti u švedskom gradu Getenburgu tokom 2017. za upotrebu u svakodnevnim aktivnostima građana.

 

Automobili će imati mogućnost autonomne vožnje na oko 50km odabranih puteva kojim će vozila samostalno kretati  uz pomoć "IntelliSafe AutoPilot" sistema.

Kao što možemo videti na snimku, sistem je jednostavan za upotrebu, a uključuje se ili isključuje specijalnim ručicama na volanu.


VIDEO> Volvo autonomni automobil:

Povezane teme: Volvo, Švedska, Autonomni automobili, Samovozeći automobili

Poslednji komentari

Droid-ne-oseca
Nedelja, 11. 10. 2015. 07:11h
neregistrovan korisnik
Sta ce se desiti u situaciji (ne daj boze nikada) koja zahteva izbor, npr u trenutku se automobil ne moze zaustaviti pa morate naglo skrrnuti sa puta sa jedne strane su kerovi na ulici sa druge deca, kako ce kompjuter znati da zrtvuje kerove?
VolVO
Četvrtak, 08. 10. 2015. 12:52h
neregistrovan korisnik
Prso je volvo odavno! Ovo se zove hvatanje za slamku...
Realno
Četvrtak, 08. 10. 2015. 12:51h
neregistrovan korisnik
Deceniju unazad Volvo prica o samo-vozecim automobilima a jedan budjavi citroen je pre njega pustio automobil da sam vozi od grada do grada na razdaljini od preko 500km!!!
Boza
Četvrtak, 08. 10. 2015. 11:17h
neregistrovan korisnik
Već mogu da zamislim vožnju po Beogradu i svađu mog auta i mene, "Majmune jedan, jesi li morao kroz rupu, jesi li video ležeći, pazi visoka šahta, ma idi u PM, pusti mene da vozim, nemaš ti pojma". Informacija auta" čekanje na Bubanj Potoku od 5-105 min, čekanje na prelazu prema Hrvatskoj 5- ...nema informacija". Mislim da će kod nas ti auti posle par dana sami sebi sprziti procesor :)
Miki
Četvrtak, 08. 10. 2015. 11:00h
neregistrovan korisnik
A onda se na ekranu pojavi: "Krecemo se brzinom od 60km/h, na 10 metara ispred se nalazi otvorena sahta sa koje su ovdasnji sakupljaci sekundarnih sirovina skinuli poklopac. Sta zelite da uradim? A: Zaobidji prepreku. B: Zaustavi vozilo. C: Ne radi nista.
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»