Mobilni telefon je najteža droga

Da li je slanje poruka za volanom opasnije od konzumiranja alkohola, lekova ili narkotika? Magazin „Auto Bild“ je u novom 110. broju istraživao od čega su vozači danas više zavisni!

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

FOTO: Đorđe Kojadinović

Anketa „Auto Bilda“ (1.300 učesnika) pokazala je da četvrtina vozača (26 odsto) u Srbiji čita i šalje poruke u toku vožnje, a da je tek jedan od deset platio kaznu

Prodajete polovni automobil?
Postavite besplatan oglas.

zbog upotrebe mobilnog telefona. Srećom, kod naših vozača je razvijena svest o potencijalnoj velikoj opasnosti i zato je 54 odsto učesnika ankete svoj glas dalo za potpunu zabranu korišćenja mobilnih telefona za volanom. Naravno, podrazumeva se upotreba telefona bez „handsfree“ uređaja ili blututa. S druge strane, trebalo bi da nas zabrine podatak da mladi vozači (vozački staž kraći od pet godina) najviše koriste mobilne telefone.

 

Čak 20 odsto saobraćajnih nezgoda prouzrokovano je upotrebom mobilnog telefona, a 18 odsto vozača starosti od 18 do 24 godine priznaje da za vreme vožnje šalje SMS. 

Ekipa „Auto Bilda“ je ispitala koliko slanje SMS-a stvarno odvraća pažnju. Recimo, kod „trezvenog“ vozača, koji nije koristio alkohol i opojna sredstva, odnosno mobilni telefon, vreme odziva (reakcija) iznosi 590 milisekundi. U drugoj situaciji, kada pokušavate da pošaljete SMS i da držite pogled na putu, vreme odziva je povećano za više od jedne sekunde. Daljim testiranjem, stigli smo do podatka da vozač u periodu slanja SMS-a (od prvog slova do pritiskanja tastera „pošalji“) ukupno dve sekunde ne gleda kuda se kreće. U realnim uslovima, u gradskom saobraćaju, to znači da ste praktično prešli 20 metara (dužina četiri automobila) zatvorenih očiju.

Po ceni od 99 dinara, kupci novog, 110. broja Auto Bilda dobijaju i "Moj auto" auto oglase

Celokupan članak o uticaju mobilnih telefona na vožnju možete pročitati u novom, 110. broju Auto Bilda koji se od 28. maja nalazi u prodaji u specijalnoj akciji "2 u 1" u kojoj uz novi broj najtiražnijeg automobilskog magazina u regionu stiže na poklon novo izdanje specijalizovanog magazina sa auto-foto oglasima "Moj auto", čime se čitaocima, za cenu od 99 dinara, nudi kompletan uvid u najnovije svetske automobilske trendove, uz najširu moguću sliku o tržištu polovnih automobila u Srbiji.

Povezane teme: Auto Bild, Mobilni telefon, Vožnja u pijanom stanju, Anketa, Mojauto.rs

Poslednji komentari

rrr
Ponedeljak, 01. 06. 2015. 00:00h
neregistrovan korisnik
Stvarno me zanima kome toliko pišu i o čemu uopšte pričaju, da ne mogu telefon da ostave ni za to kratko vreme što provedu u vožnji? Mora da su sve sami berzanski brokeri i generalni direktori, od čije odluke zavisi sudbina sveta. :D
mrgud
Nedelja, 31. 05. 2015. 22:42h
neregistrovan korisnik
mozda ne bi bilo lose prilikom registracije da nam uz polisu osiguranja ukoliko nema "malusa" poklone nesto od tih uredjaja za bezbednu voznju.
ggb
Nedelja, 31. 05. 2015. 19:07h
neregistrovan korisnik
Golf je golf
coa
Nedelja, 31. 05. 2015. 12:05h
neregistrovan korisnik
u pravu si za gsp. ali moras znati da vozaci tramvaja, za upravljanje, koriste iskljucivo desnu nogu i nista vise.
Biljana
Petak, 29. 05. 2015. 11:14h
neregistrovan korisnik
Koriste mobilni tokom vožnje i vozači GSP u Beogradu, koji prevoze mnogo više ljudi, a neće oni koji voze kola !!! U tramvaju 3 od IMR-a do Glavne Železničke stanice non stop je vozač razgovarao preko mobilnog, tako da su ga i putnici mogli čuti. Oni treba da koriste mobilne samo u slučaju kvara vozila i sl. Ali u zemlji Srbiji svako sve može.
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»