Sitroen proslavlja 60 godina "ajkule"

Sitroen je najavio da će od 19. do 24. maja u srcu Pariza proslavljati "DS" nedelju posvećenu 60. rođendanu njihovog ikoničnog "DS" modela koji je svojim nesvakidašnjim dizajnom i tehnološkim inovacijama osvojio srca mnogih ljubitelja automobila širom sveta.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Od Fordovog "modela T" pa nadalje, istoriju automobilizma su krojili modeli koji su pomerali granice, a ovo je svakako bio slučaj i sa originalnim Sitronom "DS" kada se 1955. prvi put pojavio.

Popularna "ajkula" je prvi automobil sa disk kočnicama i nezavisnim hidrauličkim vešanjem koje je obezbeđivalo udobnu vožnju, a francuska kompanija posebno

Prodajete polovni automobil?

Postavite besplatan oglas.

ističe slučaj kada je upravo ovo vešanje spasilo život francuskog predsednika De Gola 1962. godine. Prilikom atentata, na "DS" u kome se vozio De Gol je ispaljen veliki broj metaka pa su dve gume probušene, međutim, zahvaljujući naprednom sistemu vešanja, predsednički automobil je uspeo da se brzo odveze sa mesta nesreće i to sa samo dva točka u kontaktu sa putem.

Sitroen "DS" je takođe prvi automobil sa projektovanim udarnim zonama i volanom na rasklapanje, kao i motorom koji je dizajniran da se, radi zaštite, smesti ispod karoserije prilikom sudara. "Ajkula" može da se pohvali da je prva u istoriji sa plastičnom kotrolnom tablom i sa aluminijumskim i plastičnim panelima, a kada je osvežena 1967. godine, dobila je i prve adaptivne farove koji su se kretali u skladu sa okretanjem volana.

Naravno, svi ovi noviteti ne bi privukli toliku pažnju da nisu savršeno uklopljeni u

upečatljivi eksterijer koji je "DS"-u obezbedio mesto u udžebenicima kao jednom od najbitnijih automobila prošlog veka. Dizajnersko rešenje "ajkule" pripada italijanskom vajaru Flaminiu Bertoniju i francuskom aeronautičkom inženjeru Anreu Lefebvreu, koji su želeli da se što je više moguće približe najaerodinamičnijem obliku u prirodi - kapljici.

Nakon užasa Drugog svetskog rata, Sitroen "DS" je predstavljao jednu od kreacija koje su Francuskoj vratile identitet - neobičan, individualni, prefinjen, inteligentan.

Samo 15 minuta nakon prvobitnog predstavljanja na Salonu automobila u Parizu 1955. godine, Sitroen je primio 743 depozita, a do kraja dana se taj broj povećao na 12.000 porudžbina. Kada je proizvodnja prekinuta 1975. godine, Sitroen je mogao da se pohvali sa ukupnom prodajom od 1.4 miliona primeraka.

Nedelja "DS"-a uključuje besplatnu izložbu "ajkula" u Tiljeri parku 23 i 24. maja, procesiju sačinjenu od 600 prelepih primeraka "DS"-a širom sveta koji će se provozati Jelisejskim poljima, a od subote, ova vozila će biti na stazi Lina-Montleri na međunarodnom okupljanju povodom 60. rođendana ovog lagendarnog vozila. Ovo će biti najznačajnije okupljanje kolekcionara DS-a u godini.

Povezane teme: Sitroen DS, Sitroen, Ajkula, Pariz, Dizajn

Poslednji komentari

Kikiriki-Semenke
Četvrtak, 07. 05. 2015. 11:06h
neregistrovan korisnik
A kontra-revoluciju pojavom Golf dvojke ne spominjete?
Misko-Krstic
Četvrtak, 07. 05. 2015. 09:16h
neregistrovan korisnik
Citroen DS је толико био испред свог времена да то није успело ни једном великосеријском аутомобилу до данас. Решења која је он имао шездесетих и седамдесетих, тек данас почињу да прихватају остали произвођачи. Када бих могао да приуштим себи такво задовољство да поседујем олдтајмере, на првом месту би то била "ајкула" DS-23 па много празних места па можда Citroen SM па велика празнина па би тек онда дошао неки други "легендарни" модел.... Баш због претходно поменутог прилично сам разочаран актуелним DS моделима који нису успели ни у чему осим у називу да парирају старим добрим "ајкулама". Мислим да ће бити брже заборављени него што су се појавили. Нема у њима ни духа ни стила, који је красио стару серију DS.
Realno
Četvrtak, 07. 05. 2015. 08:24h
neregistrovan korisnik
Nikada mi se nije svidjala ova ajkula! Ruzan auto za medalju! Stvar ukusa!
Realno
Četvrtak, 07. 05. 2015. 08:23h
neregistrovan korisnik
Vidi se da si struja i da se ne razumes u mehaniku. Ovo je nemacki auto samo to ne znas jer ne citas!
axle
Četvrtak, 07. 05. 2015. 08:07h
neregistrovan korisnik
Jeste, her Adolf i njegov gl.ing. Albert Šper lično su konstruisali ajkulu i to tokom 1945...dok je Gering kuvao kafu. Ko ne veruje...nek zamisli.
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»