Automobili bez vozača na ulicama Britanije od 2015.

Automobilima bez vozača će od januara sledeće godine biti dozvoljen pristup javnim putevima u tri britanska grada, saopštila je danas vlada u Londonu.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Gradovi širom Velike Britanije pozvani su da dostave ponudu kako bi bili domaćini jednog od niza ispitivanja u trajanju od godinu i po dana do tri godine, i za šta će od države dobiti deset miliona funti (12,5 miliona evra), navodi se u saopštenju vlade, a prenosi agencija Frans pres.


Samoupravljajući automobili, koji se kreću uz pomoć sistema senzora i kamera, već su testirani u nekoliko zemalja sveta, poput SAD i Japana, a uskoro će im se priključiti i Švedska.


Predstavljajući najnovije planove vlade, britanski ministar za poslovna pitanja, Vins Kejbl, poručio je da su britanski naučnici i inženjeri ustvari "pioniri" razvoja samoupravaljujućih automobila.


"Zahvaljujući današnjem saopštenju, automobili bez vozača će se na našim ulicama naći za manje od šest meseci, stavljajući nas tako na prvu liniju transformativne tehnologije i otvarajući nove mogućnosti za našu ekonomiju i društvo", izjavio je Kejbl u sedištu Organizacije za razvoj motorne industrije (MIRA) u gradu Nuneatonu, u centralnoj Britaniji.

Povezane teme: Automobili bez vozača, Velika Britanija, Automobili

Poslednji komentari

Dule
Ponedeljak, 04. 08. 2014. 12:46h
neregistrovan korisnik
Kod tebe sve same pretpostavke. A ako kojim slucajem elektronika pogresi i otkaze kao sto se desava i nastrada neke pesak ko ce da snosi posledice?
lev
Nedelja, 03. 08. 2014. 03:56h
neregistrovan korisnik
Nije ti palo napamet da da mogu sa se ugrade pomocni sistemi koji bi umesto coveka kocili u iznenadnim situacijama? Saobracajne nesrece mogu da se izbegnu i ako covek upravlja automobilom, samo je potreban sistem koji bi sluzio kao asistent tokom voznje. Zapravo to vec postoji. Ja nisam protiv opcije auto-pilota, ali sam protiv toga da to bude jedina opcija.
Dule
Subota, 02. 08. 2014. 11:56h
neregistrovan korisnik
Za sve koji pitaju cemu ovo sluzi, evo par primera - Mrtvi ste pijani, dodjete bezbedno kuci a ni policija ne moze da vas kazni. Ili strasno bolesni ili povredjeni a morate kod lekara. A pretpostavljam da ce moci da se iskljuci auto pilot jednim dugmetom i da vozite sami
Jeremija
Petak, 01. 08. 2014. 17:58h
neregistrovan korisnik
Automobili ce da idu sami, a mi da idemo pesice .
Kme
Petak, 01. 08. 2014. 14:53h
neregistrovan korisnik
Nema potrebe čovek da upravlja,samo može da napravi sr....!
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»