prof. milan vujanić o neopravdanom poskupljenju auto-polisa

Cena auto osiguranja mora na reviziju

Svako povećanje cena obaveznog auto-osiguranja veće od pet odsto mora javno da se obrazloži. A drastično jučerašnje poskupljenje od 45 odsto niko nije obrazložio.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Polisa osiguranja od auto-odgovornosti je najskuplja stavka prilikom godišnje registracije vozila

Prodajete polovni automobil?

Postavite besplatan oglas.

To kaže Milan Vujanić, profesor Saobraćajnog fakulteta. Stručnjaku koji je izneo ubedljive podatke u korist teze da su postojali svi uslovi da osiguranje pojeftini, smeta i konspiracija koja prati ceo slučaj i kartelski dogovor između osiguravajućih kuća, kao i potez Narodne banke Srbije koja je novi cenovnik odobrila. - Morali bi da se preispitaju razlozi za poskupljenje - tvrdi Vujanić.

Pročitajte još

Zahtev Udruženja osiguravača Narodna banka je odobrila u aprilu, sa početkom primene za 90 dana, odnosno 1. jula. Ipak, javnost je za poskupljenje saznala tek sredinom juna, petnaestak dana pre stupanja nove cene na snagu. Iako je pitanje drastičnog povećanja minimalne premije pokrenulo višestruke osude te odluke, niko u Narodnoj banci još nije objasnio koji ih je tačno argument Udruženja osiguravača ubedio da je ono neophodno.

 

Zaboravili komisiju


U Komisiji za zaštitu konkurencije objašnjavaju za „Blic“ da privrednici često lobiraju za zakonska rešenja koja im odgovaraju i da u tome najčešće i uspevaju. Problem je u tome što Vlada i ministarstva od Komisije ne traže mišljenje o nacrtima zakona.

Zanimljivo je da je tada NBS odbila povećanje od 20 odsto, a da je samo godinu i po dana kasnije dala zeleno svetlo za duplo veći skok cene.


- Ako se nešto drugo želi pokriti premijom osiguranja, onda je moje pitanje, kao vozača, zašto bi vozači snosili troškove nekih drugih šteta koje se pojavljuju na ovim prostorima - kaže Vujanić.


Kartelsko dogovaranje cena zabranjeno je Zakonom o zaštiti konkurencije, ali su osiguravajuće kuće uspele da u Zakon o obaveznom osiguranju u saobraćaju proguraju član koji im to, ipak, dozvoljava, pa su, drugi put od tada, udruženja dogovorila minimalnu cenu premije koja je ista za sve kuće.


Pogledajte ponudu sajta mobile.de na srpskom jeziku.
Taj zakon usvojen je u julu 2009. godine, a nacrt je radila Narodna banka Srbije, sektor za nadzor nad radom osiguravajućih društava. Odredba, koja je u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti konkurencije, najpre je prošla kroz službe Ministarstva finansija ministarke Diane Dragutinović, a zatim je zakon usvojila Skupština.


Ta odredba je omogućila da se osiguravači udruže u kartel.


- Ono što je neverovatno je to što su i zakonodavci znali da je takva odredba suprotna pravilima koja važe u zemljama EU i svim razvijenim zemljama. Zato u zakonu piše da će ta odredba važiti prva tri meseca po ulasku Srbije u EU, kada će ukidanje konkurencije opet biti zabranjeno. Kako objasniti da se jedna takva odredba našla u zakonu, ako ne lobiranjem određene grupe - kaže Čedomir Radojčić iz Komisije za zaštitu konkurencije.

Povezane teme: Vozila, Obavezna osiguranje, Poskupljenje, Revizija cena

Poslednji komentari

m
Ponedeljak, 07. 07. 2014. 22:40h
neregistrovan korisnik
Šta na kraju bi sa ovim ima li nade za smanjenje cene ?
Ruma
Ponedeljak, 07. 07. 2014. 10:00h
neregistrovan korisnik
Nisam prinetio botova da ima puno na kada je u pitanju ova vest
Matori
Ponedeljak, 07. 07. 2014. 08:39h
neregistrovan korisnik
Dok ti mudrujes lopovi ti uzese celu platu pa ti samo mudruj i gledaj da li je neko stavio zarez!
carapan
Ponedeljak, 07. 07. 2014. 00:42h
neregistrovan korisnik
2012 registracija za moj auto je bila oko 28000din, prosle godine sam platio registraviju oko 23000. Kada sam pitao lika koji mi je radio tehnicki on je objsnio da je drzava skinula neke takse. Danas za moj auto je registracija ponovo oko 28000din. samo sto sad pare idu osiguravajucim drustvima(pojedincima) a ne drzavi.
demonstracijeeee
Nedelja, 06. 07. 2014. 13:48h
neregistrovan korisnik
demonstracijeeee