Poskupljenje auto-polisa stupilo na snagu

Šokantan razlog poskupljenja obaveznog osiguranja vozila

“Neopravdano poskupljenje auto-osiguranja rezultat je ozbiljnog lobiranja da bi osiguravači nadoknadili odštete koje isplaćuju zbog poplava.”

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

(+)

Tu šokantnu tvrdnju, pokušavajući da objasni drastično poskupljenje, izrekao je juče Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača.

 

Pročitajte još

- Ono što ovde čudi jeste odluka NBS da dozvoli toliko poskupljenje. Da li je to dodvoravanje osiguravajućim društvima? - pita Papović.


 

Šalteri bez gužvi


Na šalterima osiguravajućih kuća juče nije bilo gužvi. Oni koji su mogli, osigurali su automobile prethodnih dana, dok ostali čekaju.
- Ne znam ni sam šta čekam, valjda da se opamete i vrate stare cene, jer je ovo jedno nerealno veliko poskupljenje. Žena i ja moraćemo da izdvojimo za automobile 8.000 dinara više nego dosad - kaže Beograđanin Miloš Petrić (50).

U Komisiji za zaštitu konkurencije svojevremeno su vodili postupak protiv dogovaranja minimalnih tarifa pod krovom Udruženja osiguravača.


- Utvrđivanje zajedničke cene je za nas neprihvatljivo. Lobi osiguravajućih društava uspeo je da u Zakon o obaveznom osiguranju u saobraćaju ubaci odredbu kojom se upravo ta praksa dozvoljava. Tako nešto nije dobro, iako je propisano zakonom.


Propisivanje minimalne cene je nedozvoljeno - smatra Čedomir Radojčić iz Komisije za zaštitu konkurencije.


Milan Vujanić, profesor Saobraćajnog fakulteta, slaže se da poskupljenje nema smisla, jer se premija određuje na osnovu toga koliki je rizik, a rizik je već godinama sve manji:


Prodajete polovni automobil?

Postavite besplatan oglas.

- U 2001. godini bilo je mnogo više poginulih, povređenih i udesa. Za deset godina je smanjen broj nezgoda, poginulih je upola manje, kao i povređenih. Očekivali smo da premija zbog toga pojeftini, a ona je poskupela. Kažu, premijama ne možemo da pokrijemo troškove šteta, ali takvu matematiku ni od koga nisam čuo.


Povećanje minimalnih premija obezbediće dodatnih 70 miliona evra godišnje za osiguravajuća društva.


- Da li je povećan broj nezgoda, poginulih, nastradalih? Nemamo nijedan dokaz da je poskupljenje potrebno.


Pogledajte ponudu sajta mobile.de na srpskom jeziku.
I Vujanić, kao i Papović, misli da je osiguranje poskupelo iz drugih razloga:


- Ove godine osiguravači će isplaćivati štete zbog poplava, pa sumnjamo da na taj način žele da popune budžete. A 20 godina uzimaju pare za ovakvu vrstu šteta kojih nije bilo. Posebno imam primedbu što 20 do 35 odsto od svake premije daju servisima da prodaju baš njihove polise osiguranja. Ako njima toliko plaćaju, zbog čega onda podižu cene?

Povezane teme: Osiguranje, Auto-polise, Poskupljenje, Poplave, Goran Papović, Nacionalna organizacija potrošača

Poslednji komentari

Milos
Ponedeljak, 07. 07. 2014. 10:34h
neregistrovan korisnik
i naravno,podizaće cene struje,auto osiguranja,fiksne telefonije,osnovnih životnih namirnica.. i realno tako nam i treba kad ne možemo da se ujedinimo i izađemo na ulice da kažemo naše mišljenje..a kako to gospoda advokati rade,.i ne samo oni, već i prosvetari,doktori i druge delatnosti sa jakim sindikatima i komorama,stupe u štrajk i isteraju svoje do kraja..a nas ne ujedinjene neka pritiskaju za sve njih na koje ne mogu da utiču
Bezanija
Subota, 05. 07. 2014. 08:51h
neregistrovan korisnik
Otimacina kojoj nema kraja. .Uspeo sam da se razocaram u drzavu i drusvo sa dvadeset i dve godine. I naravno otisao sam preko.
gabor
Petak, 04. 07. 2014. 19:49h
neregistrovan korisnik
Sramota za drzavu.Zato nasi ljudi beze u inostranstvo jer je ovde iz godine u godinu samo OTIMACINA.
Vlada
Petak, 04. 07. 2014. 10:25h
neregistrovan korisnik
Radim u osiguranju i verujte da ne postoji ni jedan razlog da poskupi autoodgovornost.To je velika sramota prvenstveno za drzavu koja je to dozvolila.Neko je prosao jako dobro u ovom poslu.Zasto drzava ne stane na put davanju provizije ispod ruke.Zna se da agencije dobijaju do 30% provizije,a zakonom je dozvoljeno svega 5%.Sramota
Nemanja
Petak, 04. 07. 2014. 09:14h
neregistrovan korisnik
Provalio sam ih. Sada će opet Vučko da izađe pred kamere i saopšti kako je zaustavio poskupljenje osiguranja i naredio da ga vrate na nivo pre poskupljenja. Koga su ošišali u međuvremenu, ošišali su ga (a verujem da će biti ne mali broj prevarenih), a ostali će da mu kliču i sa divljenjem u očima pričaju o njegovim nadprirodnim moćima i kako on sve čini da narodu bude bolje. Živi bili pa videli.
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»