Objavljena fuzija Fijata i Krajzlera

Grupa Fijat je danas saopštila da formira novu firmu "Krajsler-Fijat automobili" pošto je ove godine postala stopostotni vlasnik "Krajslera".

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

- Počinje novo poglavlje u našoj istoriji - saopštio je predsednik Fijata Džon Elkan, posle sastanka Upravnog odbora u Milanu. - Spajanje znači da se povezuju dve organizacije, svaka s bogatom istorijom u automobilskoj industriji, koje su različite, ali komplementarne. -


- Danas je jedan od najvažnijih dana u mojoj karijeri u Fiatu i Krajsleru - rekao je glavni izvršni direktor italijanskog dela firme Serđo Markjone. - Uspeli smo da izgradimo solidnu osnovu globalnog proizvođača... na boljem nivou od naših konkurenata. -


Nova grupa koja će po veličini biti sedma u svetu, ima fiskalnu bazu u Velikoj Britaniji, a sedište u Holandiji. Njene deonice će se kotirati na berzi u Njujorku i na sekundarnom tržištu u Milanu, objavio je Fijat.


Fijat je zvanično vlasnik 100 odsto Krajslera od 21. januara ove godine, pošto je za 4,35 milijardi dolara kupio preostalih 41,46 osto kapitala američke firme čiji je ranije bio suvlasnik.


Nastajanje "potpuno integrisanog globalnog proizvođača automobila" neće imati nikakav uticaj na fabrike i radnu snagu, naročito u Italiji, obećala je firma.
Predstavljen je i novi znak firme - FCA (Fiat Chrysler Automobiles), napisan plavim slovima.

 

Što se tiče budućnosti, Fijat je ranije najavio da namerava da se preorijentiše na skuplja, profitabilnija vozila, naglasivši naročito marke "Alfa Romeo", "Maserati" i "Džip".

 

Novi strateški plan biće predstavljen početkom maja.

 

Berza

Ali, te novosti nisu odagnale loše raspoloženje tržišta posle objavljivanja rezultata za 2013. koji su ispod očekivanja, kao i saopštenja da neće biti isplate dividende.
Deonice Fijata su danas nakratko povučene iz trgovine na berzi u Milanu jer im je vrednost opala za 4,97 odsto, na 7,17 evra. Neto-prihod za celu prošlu godinu iznosio je 943 miliona evra, dok je Fiat računao na 1,07 milijardi.
"Krajsler" je, međutim, ostvario neto-profit od 2,757 milijardi dolara (+65 odsto) i povećao obrt za 9,67 odsto, na 72,144 milijardi dolara.
Bez Krajslera, Fijat bi bio u gubitku za 911 miliona evra, većem nego 2012. godine (-787 miliona evra). Povrh toga, Fijat je najavio da neće isplaćivati dividendu za fiskalnu 2013.

 

Povezane teme: Fijat, Krajsler, Fuzija, Automobili, Spajanje, Proizvodnja, Italija, SAD, FCA

Poslednji komentari

pametni-covece
Subota, 01. 02. 2014. 17:34h
neregistrovan korisnik
stole skidam ti kapu za ovo sto si napisao. kulturno i fino. nikog nisi prozvao kao ovi botovi gore sto pisu. svaka cast
Stole
Subota, 01. 02. 2014. 11:53h
neregistrovan korisnik
U pravu ste, Chrysler zaista cveta u zadnje vreme. I pravi sve bolje i bolje i tržišno sve uspešnije modele. Grand Cherokee, pa sad novi Cherokee je hit u Severnoj Americi, a skoro pristiže i novi 2015 Chrysler 200 koji ima šansu da postane prva uspešna Chryslerova limuzina posle dugo vremena. Limuzina koja će moći stati rame uz rame sa Japancima. Mislim da Chrysler to nikada dosada nije imao. A pre samo 10-12 godina je Mercedes digao ruke od Chryslera uz obrazloženje da ta firma nema perspektivu. Markione je zaista čudo od čoveka. Istina je da je Fiat u kolapsu u Evropi ali i to će se rešiti za godinu ili dve kad pristignu novi modeli 500X, naslednik Grande Punta i novi model "uvećane" Pande. Moj utisak je da za Fiat dolazi novo, bolje i lepše vreme. Samo treba verovati, izdržati i dočekati.
Ben
Petak, 31. 01. 2014. 20:14h
neregistrovan korisnik
Alfisti,Nemci,Japanci..šalu na stranu,od kako ga je kupio Fiat Krajsler cveta,nekada je kaskao za drugim prozivodjačima,sada je rame uz rame,pogledajte poslednju generaciju Jeep Grand Cherokeja,sve kvalitetnije I kvalitetnije automobile prave.
Bootleg
Petak, 31. 01. 2014. 19:28h
neregistrovan korisnik
Krajsler je unistio dodz tako da ne pricamo o tome. Prakticnost i marketing rusi firme. WV je je unistio puno toga vise nego jedan FIAT, ovo su sve price i prepirke za malu decu, opusteno. Tako to ide i sve je tako ali ne vezuj se za stvari, vozi sta mozes i uzivaj, ne sekiraj se.
ivan
Petak, 31. 01. 2014. 12:45h
neregistrovan korisnik
ne bulazni,
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»