Volvoov vazdušni jastuk za pešake osvojio NCAP nagradu za inovativnost Video

Pionirski rad kompanije Volvo Cars Group na zaštiti pešaka u saobraćaju, nagrađen je prestižnom nagradom 2013 NCAP Global Innovation Award. Nagradu je primila profesor Lota Jakobson, viši tehnički savetnik za bezbednost u Volvo Cars Safety Centre-u na manifestaciji Enhanced Safety of Vehicles Conference (ESVC) u Seulu, Južna Koreja.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Volvo "V40" je prvi automobil sa vazdušnim jastucima za pešake

"Svrha prvog svetskog ugrađenog vazdušnog jastuka za pešake je da zaštiti ugrožene korisnike puteva i ulica u određenim situacijama kada se oni u slučaju nesreće nađu na prednjoj haubi i oblasti oko vetrobrana, gde može postojati rizik od ozbiljnih povreda glave i drugih delova tela.", izjavila je Lota Jakobson.

 

Prodajete polovni automobil?

Postavite besplatan oglas.

U Kini, 25% smrtnih slučajeva u saobraćaju odnosi se na pešake. U Evropi, taj broj iznosi 14%, a u SAD 12%. Daleko veći broj pešaka su oni koji su povređeni. Najteže povrede glave kod sudara pešaka i automobila su uzrokovane čvrstom strukturom šasije ispod panela haube, donje ivice vetrobranskog stakla i A-stubova.

U cilju ublažavanja posledica sudara sa pešacima kada je on neizbežan, model Volvo "V40" lansiran 2012. godine, dolazi prvi na svetu opremljen sa Pedestrian Airbag Technology-om. Sedam senzora ugrađenih u prednjem delu automobila, prenosi signale ka kontrolnoj jedinici.

 

Pogledajte ponudu polovnih Volvoovih automobila na sajtu Mojauto.rs.

Kada automobil dođe u kontakt sa objekatom (pešakom), kontrolna jedinica ocenjuje signale i ako se oni registruju kao oblik nalik ljudskoj nozi, aktivira se vazdušni jastuk za pešaka. Šarke poklopca motora su opremljene pirotehničkih mehanizmom za oslobađanje koji, kada je sistem aktiviran, izvlači osigurač i otpušta zadnji deo haube. Istovremeno, vazdušni jastuk se naduvava.

Tokom ovog procesa, vazdušni jastuk podiže poklopac motora. Poklopac se podiže za deset santimetara i ostaje u podignutom položaju. Dodatni prostor između poklopca motora i tvrdih komponenti u motornom prostoru, daje mogućnost za deformisanje poklopca motora, apsorbuje energiju i ublažava uticaj udarca na peškovu glavu i grudi.

Potpuno novi model Volvo "V40" osvojio je pet zvezdica za bezbednost na Euro NCAP testovima 2012. godine, a takođe je osvojio i nagradu Euro NCAP Best in Class za male porodične automobile sa najboljim ukupnim rezultatom ikada zabeleženim od strane Euro NCAP-a.


VIDEO>Volvo "V40" sa vazdušnim jastukom za pešake:

Povezane teme: Volvo, Vazdušni jastuk, Vazdušni jastuk za pešake

Poslednji komentari

jaa
Petak, 07. 06. 2013. 08:08h
neregistrovan korisnik
nije dzaba,spasice glavu,al ima neko da leti preko krova ooooo.... malo se hauba podigne,pa malo od jastuka pa pravo u nebo,nadovezace se i red-bull reklama,daje ti krila,ahahahah
hellboy
Četvrtak, 06. 06. 2013. 16:44h
neregistrovan korisnik
jadna ti je ona auto industrija koja na nasem trzistu treba da trazi "mesto pod suncem" ako nema gde drugde da ga nadje.
Ime
Četvrtak, 06. 06. 2013. 16:20h
neregistrovan korisnik
Brisači se uvlače u retrovizore koji automatski otpadaju na put pored Volvo-a a pošto su u njima žmigavci ostali učesnici u saobraćaju imaće u vidu da je jedan od pešaka upravo izuven.
de-facto
Četvrtak, 06. 06. 2013. 11:15h
neregistrovan korisnik
Nista dok Alvirovic ne aminuje;-)...
Pih
Četvrtak, 06. 06. 2013. 08:03h
neregistrovan korisnik
Bolje da piše na maternjem jeziku, bar će ga neko razumeti...
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»