Zimske gume obavezne od 1. novembra

Poslednji dani oktobra pravo su vreme da se razmišlja o predstojećoj zimi, odnosno o zimskim uslovima vožnje. Ulice prekrivene snegom i ledom su slike koje smo zbog veoma toplog leta brzo zaboravili, pa nam se čini da je priprema automobila za zimu posao do čije realizacije ima još vremena. Međutim, novi pravilnik koji reguliše ovo pitanje predviđa da od 1. novembra sve četiri gume moraju biti zimske kada je put klizav i kada na njemu ima snega

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Zimske gume: Spašavaju glavu na klizavom i snegom pokrivenom putu

Primena ovog pravilnika zbog teške finansijske situacije odlagana je dve godine. Zoran Alimpić iz Agencije za bezbednost saobraćaja u izjavi za RTV potvrdio je da su svi vozači dužni da od 1. novembra do 1. aprila imaju zimske pneumatike.

 

Prodajete polovni automobil? Postavite besplatan oglas

Prodavci pneumatika i vulkanizeri slažu se sa ocenama da su zimske gume daleko bezbednije za vožnju i navode primer da na klizavom i snegom pokrivenom putu, pri brzini od 50 km/h, zaustavni put prilikom kočenja može da se skrati i do 20 metara.

 

Razlog za to je što su zimski pneumatici mekši od letnjih, imaju šire kanale i više proreza što omogućava automobilu bolje prijanjanje na podlogu i manje zadržavanje snega na njima.

 

Cene kompleta zimskih guma uglavnom se kreću u rasponu od 14.000 - 25.000 dinara u zavisnosti od tipa automobila.

 

Kako su ovi pneumatici pogodni i za vožnju po suvom, stručnjaci napominju da vozači sa njihovom montažom ne treba da odugovlače, odnosno da čekaju prvi sneg, već da to urade ovih dana, jer kada temperature padnu ispod 7 stepeni, letnji pneumatici gube svoju fleksibilnost, zbog čega se ugrožava bezbednost u vožnji.

Povezane teme: Zimske gume, Automobili, Gume, Sneg, Vozači, Pravila, Mojauto.rs, MojAuto.rs

Poslednji komentari

Vulkanizer
Utorak, 23. 10. 2012. 00:21h
neregistrovan korisnik
Kakve 9 felne pa bre ne skidas ti gume i menjas svake nedelje pa da se "sire". Jos to treba da kupuju ljudi? Ja za moj staz nikad video nisam da se guma ostetila dok smo je skidali i menjali.
igipop
Ponedeljak, 22. 10. 2012. 00:34h
neregistrovan korisnik
Kako ne postoje, sta lupetas, goodyear vektor 4 season, hankook optimo 4s, sava adapto itd. Neke od ovih guma su bolje od losijih i zimskih i letnjih, zimi i leti
Beba
Nedelja, 21. 10. 2012. 21:20h
neregistrovan korisnik
Zanima me koliko može preći kilometara najobičnija guma Tigar Sigura/Wintera, Sava Eskimo/Effecta,.. i sl. bez udaraca, sečenja, bušenja, dobra optika, rotiranje mesta.. dakle normalna upotreba, dok se šara ne istroši na minimum odnosno letnja na 2mm a zimska na 4mm. (A)Letnja- vozi se samo leti. (B)Zimska- vozi se samo zimi. (C)Zimska- zimi pređe 2000km/(nov-april) a leti pređe 8000km/(april-novembar)... (zimi 20%leti 80%)?
zabrinuta
Nedelja, 21. 10. 2012. 10:35h
neregistrovan korisnik
Da li all season autogume ispunjavaju zakonske kriterijume vožnji zimi...One se adaptiraju zbog sepcijalne silikonske smeše spoljnim temperaturama, imaju oznake S+M... Da li im je samo cena mana?
Srbin
Nedelja, 21. 10. 2012. 03:22h
neregistrovan korisnik
Ma razmisljas kao genijalac:)))) Ja da mogu dao bih ti 10 pluseva........U ovom veku voziti automobil luksuz vise nije ni u africi. A za takve sto pisu kako automobil treba da bude luksuz treba ispitati odakle vam novac da koristite takav luksuz?
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»