Ukidaju se obavezna dnevna svetla?

Ovih dana u javnosti se povela debata o tome da li je potrebno promeniti odredbu Zakona o bezbednosti u saobraćaju koja propisuje obavezno upaljena kratka, dnevna ili svetla za maglu tokom vožnje danju. Promene ove odredbe mogli bi ići u pravcu toga da se svetla po danu koriste samo u uslovima smanjenje vidljivost, što je i slučaj u velikom broju evropskih država.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Automobili s upaljenim farovima: Uskoro ukidanje obaveze?

Stojadin Jovanović, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja, u intervjuu za "Politiku" izjavio je da već postoji inicijativa za promenu ove odredbe, te da, ukoliko se većina nadležnih složi oko promene, odredba o svetlima mogla bi biti ukinuta u Skupštini Srbije.

 

Prema njegovim rečima potrebno je nekoliko meseci da svi nadležni organi daju svoje predloge i mišljenja, koji će se zasnivati i na iskustvima drugih zemalja.

 

Ko su pobednikci nagradne akcije MojAuto, 3x2 letovanja u Grcku mozete procitati ovde

Inače, ova odredba uvedena je sa ciljem da vozila na drumu budu što uočljivija, ali kako je u međuvremenu jedan deo evropskih zemalja pristao da revidira istu, otvorila se debata o tome i kod nas.

 

Kao argument za ukidanje obaveznih svetala za dnevnu vožnju navodi se povećana potrošnja sijalica i indirektno zagađenje životne sredine, posebno kod starijih modela koji nisu opremljeni savremenim dnevnim svetlima, prvenstveno izrađenih u LED tehnologiji.

 

Prodajete polovni automobil? Postavite besplatan oglas

Međutim, iz Komiteta za bezbednost saobraćaja poručuju da je minimalno veća potrošnja struje i goriva zanemariva u odnosu na povećanje bezbednosti i čuvanje ljudskih života, te da ova odredba treba i dalje da ostane na snazi.

 

U Evropi su dnevna svetla obavezna u BiH, Češkoj, Crnoj Gori, Danskoj, Estoniji, Islandu, Letoniji, Makedoniji, Norveškoj, Poljskoj, Rumuniji, Slovačkoj, Sloveniji i Švedskoj, dok su na putevima van naseljenih mesta obavezna u Finskoj, Italiji, Mađarskoj, Portugalu i Rusiji, a preporučena na putevima u Nemačkoj i Švajcarskoj. Izuzetak je Grčka u kojoj su zabranjena, dok su u Francuskoj ona nužna za motocikliste.

Povezane teme: Automobili, Svetla, Farovi, Obaveza, Mojauto.rs, MojAuto.rs

Poslednji komentari

Uterivac
Nedelja, 09. 09. 2012. 14:26h
neregistrovan korisnik
sijalica je snage prosecno od 20 do 40W a ima ih 4 po vozilu znaci 80 do 120 W to je 0.08 do 0,12KWh ako proeseno vozis automobil 3 sta dnevn to je od 0.24 do 0.36KWh dnevno pa recimo milion vozila u Srbiji dnevno pa 365 dana?! oho!!! A gde su izduvni gasov?i ... Neko uopstenije uzimao plajvaz u ruke pre nego sto je izglasavao zakon
kazna
Nedelja, 09. 09. 2012. 09:56h
neregistrovan korisnik
KAzu da se 90% nesreca desava zbog ugasenih svetala na automobilu :). Nemojte da ukidate ovo nego dodajte jos nesto kako bi mogli na vise nacina da nam uzimate pare preko kazni
zika
Nedelja, 09. 09. 2012. 09:35h
neregistrovan korisnik
četvorocilindričnim automobilima kada se uključe srednja svetla neznatno porastu obtaji na ler gasu. ta dnevna svetla (ako nisu led) potroše tone goriva i proizvedu tone CO2 u čekanju na semaforima samo u Bg
cane
Subota, 08. 09. 2012. 20:26h
neregistrovan korisnik
...onaj tko ne moze da uoci automobil u sred bela dana na drumu njemu ne mogu pomoci ni svetla,nije stvar u svetlima nego u kulturi saobracaja,kada se zakon o ponasanju u saobracaju bude postivao a sto je jos vaznije i primenjivao tada svetla nece biti nimalo vazna.....
vozac
Subota, 08. 09. 2012. 12:54h
neregistrovan korisnik
E al' ce ti biti veca potrosnja sto ces svetla upaliti! Postoji 20 drugih nacina da smanjis potrosnju pre svetala! Cinjenica je da se vozila bolje uocavaju sa dnevnim svetlima... A kad ugasis svetla samo ce ti ludaci jos vise uletati u makazice... U gradu OK, ali na otvorenom putu uvek svetla!
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»