Oštre kazne za bahate vozače

Nasilnička vožnja siguran put u zatvor

Preticanje preko pune linije, prolazak na crveno svetlo semafora, vožnja brzinom većom od 50 kilometara po satu od dozvoljene mogu, po novom zakonu o saobraćaju, vozača odvesti u zatvor. Sve ovo se smatra nasilničkom vožnjom kojom vozač može dobiti od 15 do 17 kaznenih poena, kaznu do 60 dana zatvora i zabranu upravljanja automobilom od najmanje devet meseci.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Nepoštovanje drugih učesnika u saobraćaju biće strogo sankcionisano
 

U Upravi saobraćajne policije za „Blic nedelje“ kažu da zbog bahate i nasilničke vožnje policijski službenik ima pravo da ovakve vozače odmah isključi iz saobraćaja. Ukoliko saobraćajna policija zaustavi bahatog i nasilnog vozača, izreći će mu kaznu koja automatski znači dobijenih 15 kaznenih poena, a zaprećena je i kazna zatvora od 30 do 60 dana i zabrana vožnje od najmanje devet meseci. Međutim, ako je vozač svojom nasilničkom vožnjom izazvao saobraćajnu nezgodu, dobiće 17 kaznenih poena, kaznu od 45 do 60 dana, kao i zaštitnu meru zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje 10 meseci.


Kako kažu u Upravi saobraćajne policije, pod nasilničkom vožnjom se smatra kada vozač dva ili više puta prođe kroz crveno svetlo i ako između dva uzastopna prolaska nije prošlo više od 10 minuta.
– Nasilnička vožnja je i kada vozač izvrši preticanje kolone vozila pri čemu svojim vozilom prelazi ili se kreće po neisprekidanoj uzdužnoj beloj liniji na kolovozu koja razdvaja saobraćajne trake – kažu Upravi saobraćajne policije, i dodaju da je ovaj termin novina u novom Zakonu o bezbednosti u saobraćaju.


Nasilnička vožnja podrazumeva postupanje vozača koje je u gruboj suprotnosti sa pravilima saobraćaja. Pod pojmom nasilnička vožnja podrazumeva se i kada vozač ne pokazuje obzir prema bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju.
– Ovo podrazumeva da se nasilničkom vožnjom mogu okarakterisati ona inkriminisana ponašanja vozača koja u sebi sadrže bar jedan ili oba navedena elementa, odnosno ponašanja koja sa velikom pouzdanošću mogu dovesti do saobraćajne nezgode. Međutim, nekada je u praksi teško dokazati ovakvu vožnju – kažu u Upravi saobraćajne policije, i dodaju da ovakva vožnja nosi u sebi rizik od nastanka saobraćajne nezgode koja može imati veoma teške posledice.

 

Kazna oštrija ako je u vozilu dete
Bahatom ili nasilničkom vožnjom smatra se i ako se vozač u naseljenom mestu kreće brzinom koja je 50 kilometara po satu veća od dozvoljene, ili kada se van naselja kreće brzinom koje je za 70 kilometara po satu veća od dozvoljene. Pod ovim pojmom se podrazumeva i kada vozač dva ili više puta prođe kroz raskrsnicu kada mu je to znakom ili signalizacijom zabranjeno. Kazna povodom nasilničke vožnje uvećava se za još dva poena ako je u vozilu počinioca prekršaja dete mlađe od 12 godina.

Povezane teme: Kazne, Bahato ponašanje

Poslednji komentari

watzaaaa
Petak, 26. 03. 2010. 04:57h
neregistrovan korisnik
Ko je bio toliko pametan, da napise zakon po kom bi neko 3 puta uzastopno prosao kroz crveno, da bi se to smatralo nasilnickom voznjom. Nakon prvog prolaska kroz crveno treba da policija zaustavlja i pise kazne. U slucaju potere za nekim ko je prosao (prvi) put kroz crveno radi kaznjavanja po saobracajnom zakonu, bi trebalo da se smatra kao bezanje od policije i potera, sto bi mozda moglo cak i da se tumaci krivicnim zakonom, a ne saobracajnim u slucaju da jos dva puta prodje kro crveno. Idiotizam
gagiaudi
gagiaudi
Četvrtak, 18. 03. 2010. 14:47h
OK zakon nije los mada ima dosta rupa u njemu. Dali je trebalo doneti taj zakon u zemlji Srbiji NE iz razloga sto oni koji imaju lovu njih i ne zaustave a one koji voze jugice i stojkane terorisu jer znaju da im mogu naci uvek nesto. A sta je sa Policijom koja se NE VEZE, NE PALE SVETLA a treba da daju primer zato ovo nije zakon za Srbiju.
MRGUD
Četvrtak, 18. 03. 2010. 12:37h
neregistrovan korisnik
I ovi "vozači" su ubice
lala
lala
Ponedeljak, 15. 03. 2010. 22:31h
a sta ce mo sa nelogicno iscrtanim punim linijama koje samo ometaju saobracaj ? NPR. ispred tebe su dva traktora , pri tom jeda od njih vuce dve prikolice , iz suprotnog smera ne idu vozila , krivina je u levo ,put je pregledan a ti obidjes jer su prespori a revni panduri te optuze za Nasilnicku voznju jer je neka bena to tako okvalifikovala. Zgadiliste zivot obicnom coveku koji i do sada nije divljao na putu a lovatore ZABOLE za ovim zakonom jer i ako ih zaustave sve se resi sa par Crvendaca.
stevan
Ponedeljak, 15. 03. 2010. 18:49h
neregistrovan korisnik
Od kada se naplacuju kazne po novom zakonu, po mom misljenju, dosta se sporije i pazljivije vozi. Mada uslovi puteva u Srbiji i ne dozvoljavaju brzu voznju jer je vrlo lako moguce da ostanes bez tocka.
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»