U banku po jeftin automobil

Povoljni jer su skinuti sa lizinga

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Kupovina automobila koji su skinuti sa lizinga, odnosno onih koje vlasnik nije uspeo da otplati, pa je on potpao pod vlasništvo banke, nije baš česta u Srbiji. Ipak, među ovakvim ponudama banaka, može da se nađe automobil star do pet godina koji je dobro očuvan, i to po veoma pristupačnoj ceni.


Kako kažu u Inteza banci, u slučaju kada vozila koja su predmet lizinga budu vraćena lizing kompaniji, njihova cena se određuje na osnovu procene vrednosti i ostatka duga koji je preostao po prethodnom lizingu. Ovakvi automobili mogu biti stari svega nekoliko meseci, ali i više godina.
– Starost vozila zavisi od toga u kom trenutku dođe do raskida ugovora o finansijskom lizingu, odnosno da li je finansiran novi ili polovni automobil. Cena automobila koji je predmet lizinga se svake godine smanjuje jer se uzima u obzir godišnja stopa amortizacije. Takođe, svoje uslove diktira i samo tržište, tako da godišnja stopa amortizacije može, ali i ne mora, da prati aktuelnu cenu polovnog automobila – kažu za „Blic nedelje“ u Inteza banci.
Tako, na primer, u ovoj banci može da se kupi automobil marke „mazda“, star tri godine, koji košta 7.100 evra. Ovakav polovan automobil na auto-pijaci, star pet godina može se naći za tačno 7.000 evra. Dok nova „mazda3“ košta čak 20.490 evra. U ponudi ove banke stoji i vozilo marke BMW X5, staro šest godina koji se može kupiti po ceni od 19.800 evra. Ovakav nov automobil, sa osnovnim paketom opreme košta oko 65.200 evra. Na auto-pijaci, ovakav isti automobil, samo star sedam godina, košta 19.500 evra.
Ovi automobili mogu da se otplate u celosti, ili da se novi kupac obaveže lizing ugovorom. Zainteresovanih za ovakve automobile, kako kažu u ovoj banci, ima dosta, pa se za vozila niže i srednje klase uglavnom zanimaju fizička lica i preduzetnici, a za automobile više i luksuzne kategorije kupci su uglavnom kompanije i vlasnici preduzeća ili fizička lica sa većim primanjima.
U Rajfajzen lizingu kažu da se cena vraćenih i oduzetih vozila formira na osnovu procene ovlašćenih procenitelja i da ona odgovara tržišnim uslovima, ali iznos zavisi i od klase i stanja automobila.
– Naša vozila su stara od dve do tri godine, a svi automobili mogu da se kupe gotovinski ili da se zaključi ugovor o lizingu ili zakupu. Ista cena važi i za gotovinsko plaćanje i za finansiranje putem lizinga uz maksimalno povoljne uslove – kažu u Rajfajzen lizingu, i dodaju da je interesovanje kako fizičkih, tako i pravnih lica veoma veliko, pa da se oduzeta vozila iz lizing aranžmana prilično brzo prodaju.
Tako se na lageru ove firme nalazi automobil marke „škoda fabija“, stara godinu dana i košta 7.100 evra. Nov automobil košta 8.992 evra. Na auto-pijaci, ovaj automobil koji je star godinu dana može da se kupi po ceni od 7.600 evra.
I u Sosiete ženeral banci kažu da cena ovih automobila zavisi od niza faktora. Tako na nju utiče trenutni ostatak duga u otplati vozila, stanje u trenutku vraćanja, cene novog vozila u trenutku oduzimanja kao i trenutne cene polovnih vozila u toj kategoriji.
– Međutim, u principu se kod potpisivanja lizing ugovora formira takav plan otplate da u svakom trenutku ostatak duga bude manji ili jednak realnoj tržišnoj ceni – kažu u ovoj Societe ženeral banci.

Poslednji komentari

stefanovicrajko
Sreda, 11. 05. 2011. 12:32h
neregistrovan korisnik
vracena auta sa lizinga su za one koji se uopste nerazumeju u matematiku.
Miloš M
Petak, 16. 10. 2009. 15:23h
neregistrovan korisnik
Ovo poređenje i nije bas tako realno,npr za gore pomenuti bmw x5 star šest godina koji je uzet na lizing pa vraćen,kaže se da se može kupiti po ceni od 19.800 evra. Ovakav nov automobil, sa osnovnim paketom opreme košta oko 65.200 evra.Nije spomenuto da je nov bmw x5 od 65.200 evra sasvim nov model i po dizajnu i po opremi tako da ovo poređenje ne stoji.
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»